Ουδέν κρυπτόν από την εφορία

Ουδέν κρυπτόν από την εφορία

Σε εφαρμογή από το 2017 ο νόμος που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για τα οικονομικά στοιχεία των πολιτών σε 100 χώρες.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εφαρμογή του νόμου των ελληνικών και ευρωπαϊκών φορολογικών αρχών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μέσω του συστήματος της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών, το ελληνικό ΥΠΟΙΚ θα έχει τα πλήρη στοιχεία όσων Ελλήνων διατηρούν καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, κεφάλαια, τόκους, μερίσματα και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων που πιστώθηκαν ή καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Το τραπεζικό απορρήτο θα ανήκει στη σφαίρα του παρελθόντος με εκατό χώρες να έχουν υπογράψει τη συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και τις Ελβετικές τράπεζες να συμπεριλαβάνονται.

Ο νόμος, επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών από και πρός την Ελλάδα που σχετίζονται με τις καταθέσεις και τα εισοδήματα των πολιτών προκειμένου οι ελληνικές φορολογικές αρχές να προχωρήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα περιγράφονται, πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία καταθετών και επενδυτών που έχουν ξένη φορολογική κατοικία αλλά διαθέτουν λογαριασμούς και χρηματοοικονομικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τα οποία θα αποστέλλει η Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά και τα στοιχεία για Έλληνες φορολογικούς κάτοικους που θα λαμβάνει από ξένες χώρες.

Τα στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων που θα ανταλλάσσονται είναι:

-το όνομα
-η διεύθυνση κατοικίας
-η χώρα  κατοικίας
-ο αριθμός φορολογικού μητρώου
-η ημερομηνία και το τόπος γέννησης
-ο αριθμός λογαριασμού
-το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού ή η αξία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου
-σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής, το ποσό των τόκων, μερισμάτων και γενικά του εισοδήματος που προκύπτει από τις επενδύσεις
-σε περιπτώσεις καταθετικών λογαριασμών, το συνολικό ποσό των τόκων που καταβλήθηκαν ετησίως

Η ανταλλαγή πληροφοριών θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά το 2017 και θα αφορά στα στοιχεία των φορολογούμενων όπως δηλώθηλαν για έτος 2016 . Τη σχετική συμφωνία ανταλλαγής έχουν ήδη υπογράψει 96 χώρες με τις περισσότερες από αυτές να ξεκινούν τις ανταλλαγές πληροφοριών το 2017, όπως η Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της στοιχεία για καταθέσεις, χρηματοοικονομικές επενδύσεις και εισόδημα από τόκους και προσόδους Ελλήνων φορολογικών κατοίκων σε χώρες του εξωτερικού. Καθώς οι Έλληνες που φορολογούνται στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν το εισόδημά του για όλες τις δραστηριότητές τους και την περιουσία τους διεθνώς, σε περίπτωση εμφάνισης αδήλωτων στοιχείων, θα έρχονται αντιμέτωποι με τις σχετικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ