Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντονέτσκ

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντονέτσκ

Ο Πούτιν θα συζητήσει θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας της Ρωσίας με το Συμβούλιο επικρατείας.

Σφοδρά πυρά πυροβολικού ξέσπασαν σήμερα πριν από το μεσημέρι στη ζώνη του σιδηροδρομικού σταθμού του Ντονέτσκ, σε μια συνοικία εκτός του κέντρου της μεγάλης αυτής πόλης της ανατολικής Ουκρανίας, «οχυρού» των φιλορώσων αυτονομιστών, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δρόμοι της συνοικίας έκλεισαν για την κυκλοφορία από αυτονομιστές μαχητές, οι άμαχοι απομακρύνονται με μικρά λεωφορεία των δημόσιων συγκοινωνιών και βλέπει επίσης κανείς ομάδες κατοίκων που διαφεύγουν πεζοί.

Ένας 19χρονος μαχητής, ο Βολόντια, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν γύρω στις 10 το πρωί προχωρώντας από το αεροδρόμιο.

«Έφθασαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το σιδηροδρομικό σταθμό», είπε.

Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που έφθασε στο σταθμό, ο οποίος φαινόταν άθικτος, παρατήρησε μια στήλη μαύρου καπνού να υψώνεται κοντά στο αεροδρόμιο και μια άλλη ανάμεσα στο αεροδρόμιο και το σιδηροδρομικό σταθμό. Κοντά στο σταθμό, ακούσθηκαν έξι βολές όλμου.

Από τη δημοτική διοίκηση έγινε γνωστό πως ένα σούπερ-μάρκετ κοντά στο σταθμό έπιασε φωτιά ενώ επλήγη ένα εννεαώροφο κτίριο.

Ο δήμος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της συνοικίας του σταθμού ζητώντας τους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους και στους άλλους κατοίκους της πόλης να μην πλησιάζουν στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Τέλος, επικαλούμενος κατοίκους, ο δήμος ανακοίνωσε πως δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του Κιέβου εισήλθαν στην Αβντιίβκα, μια πόλη 35.000 κατοίκων στα βόρεια προάστια του Ντονέτσκ.

Ουκρανία: Το Κίεβο λέει πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν βρίσκονται πίσω από τις μάχες που διεξάγονται στο Ντονέτσκ

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε πως ο στρατός δεν ευθύνεται για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν.

«Υπάρχει δουλειά να γίνει για να καθαρίσουν οι προσβάσεις προς την πόλη, για να καταστραφούν σημεία ελέγχου που έχουν στήσει οι τρομοκράτες. Αν γίνονται εκρήξεις στο κέντρο της πόλης — δεν οφείλονται σε ουκρανούς στρατιώτες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αντρίι Λισένκο.

«Έχουμε αυστηρές διαταγές να μην κάνουμε χρήση αεροπορικών επιδρομών και πυροβολικού στην πόλη. Αν γίνονται μάχες στην πόλη, έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει εκεί μια μικρή ομάδα που έχει αυτο-οργανωθεί και πολεμάει με τους τρομοκράτες», πρόσθεσε ο ουκρανός εκπρόσωπος.

 

Συζητήσεις Πούτιν με  με τους επικεφαλής της ασφάλειας της χώρας του

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συζητήσει εντός ημέρας με το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας του για αμυντικά θέματα μετά την επανάληψη των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και την κατάρριψη του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην περιοχή αυτή.

Το συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας, στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής της άμυνας και της ασφάλειας της Ρωσίας, θα συζητήσει θέματα που συνδέονται με την «διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ανακοίνωση για τις δαπάνες από τις συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Aλεξάντερ Σλάπακ, με τη σειρά του, δήλωσε σήμερα ότι η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» του Κιέβου στοιχίζει περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο γρίβνες (περίπου 96,13 εκατομμύρια ευρώ) μηνιαίως και το Κίεβο χρειάζεται πόρους για να καλύψει τις αυξανόμενες δαπάνες.

«Χρειαζόμαστε να βρούμε επιπρόσθετους πόρους γι’ αυτήν την επιχείρηση», δήλωσε ο υπουργός σε σύνοδο των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Σλάπακ πρόσθεσε ότι η ουκρανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5% το πρώτο εξάμηνο του έτους και ότι το Κίεβο βλέπει τώρα μια μείωση του ΑΕΠ του κατά 6,5% φέτος.

Το Κίεβο διέταξε να παύσουν οι μάχες γύρω από τον τόπο της συντριβής του αεροπλάνου της Malaysia Airlines

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από τις δυνάμεις του να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους γύρω από τον τόπο της συντριβής της πτήσης της εταιρείας Malaysia Airlines, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ-Ουκρανία.

«Έδωσα τη διαταγή: σε ακτίνα 40 χλμ. από τον τόπο της τραγωδίας οι ουκρανοί στρατιωτικοί πρέπει να διακόψουν αμέσως τις επιχειρήσεις τους και να πάψουν να ανοίγουν πυρ», δήλωσε ο Ποροσένκο, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον πρεσβευτή της Μαλαισίας στο Κίεβο.

Διαβάστε ακόμα:

Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν για την ανάγκη εκεχειρίας στην Ουκρανία

Eκεχειρία στην Ουκρανία ζητά ο Πούτιν μετά τη συντριβή του Boeing