Το «ζόμπι» της Ουγγαρίας

Το «ζόμπι» της Ουγγαρίας

Το μεγαλύτερο ακροδεξιό κόμμα ιδρύθηκε στη Βουδαπέστη και ονομάζεται  Τζόμπικ.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Βίκτορ Ορμπάν εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της χώρας της Ουγγαρίας, καταλαμβάνοτας 134 από τις 199 έδρες, όπως ανακοίνωσε εκλογική επιτροπή.

Ο Ορμπάν μετά την εκλογή του δήλωσε πως το αποτέλεσμα δείχνει την υποστήριξη του λαού στην πολιτική της κυβέρνησής του για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την στήριξη των οικογενειών και τη μάχη για την εθνική κυριαρχία λέγοντας όχι στο μίσος και όχι στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ανέδειξε την Ουγγαρία ως το πιο ενωμένο έθνος της Ευρώπης.
«Δεν ήταν απλά μια περίεργη νίκη. Έχουμε επιτύχει μια συνολική νίκη, την σημασία της οποίας δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως απόψε» είπε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που είχε οργανωθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, Fidesz.
Άνοδος της ακροδεξιάς

Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό κόμμα της χώρας είναι το ισχυρότερο εθνικό ριζοσπαστικό κόμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας το 21% των ψήφων.

«Δεν καταφέραμε να επιτύχουμε τη σημαντική εξέλιξη που επιζητούσαμε, (αλλά) πήραμε πάνω από το 20 τοις εκατό, κάτι που πολλοί δεν θα πίστευαν», δήλωσε ο Βόνα σε συνέντευξη Τύπου. «Το Τζόμπικ συνεχώς αυξάνει τη δημοτικότητά του… Και πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι σημαντικό να καταστεί σαφές πως σήμερα το Τζόμπικ είναι το ισχυρότερο εθνικό ριζοσπαστικό κόμμα στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 87% των ψήφων, το Τζόμπικ προβλέπεται να καταλάβει 23 έδρες στις συνολικά 199 του ουγγρικού κοινοβουλίου, ενώ η Αριστερή Συμμαχία εκλέγει 39 βουλευτές.