Ούτε ένας στους δέκα δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση

Ούτε ένας στους δέκα δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι οι Έλληνες για το 2017 σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου.

«Πρωταθλητές» στην απαισιόδοξια είναι οι Έλληνες σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο σε όλα τα κράτη-μέλη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δημοσιεύει η Ναυτεμπορική.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στην ερώτηση για το πώς βλέπουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, μόλις το 8% απαντά ότι θα είναι καλύτερη, με το 64% να εκτιμά ότι θα είναι χειρότερη και το 30% να προβλέπει στασιμότητα.

Αντίστοιχα ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 22% προς την κατεύθυνση της βελτίωσης, 26% της επιδείνωσης και 47% στασιμότητα.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Έλληνες τη χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 28%, ενώ το 72% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή. Για τους επόμενους 12 μήνες βελτίωση βλέπει μόνο το 7%, ενώ επιδείνωση προβλέπει το 48%.

Τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες είναι κατά σειρά τα εξής: το 66% κατατάσσει πρώτη την ανεργία, το 40% την οικονομία και το 26% το δημόσιο χρέος.

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση υποχώρησε κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση με αποτέλεσμα να κυμανθεί μόλις στο 9%, δηλαδή λιγότεροι από ένας στους 10 πολίτες, ενώ το 90% των ερωτηθέντων δεν έχει εμπιστοσύνη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αυξήθηκε 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και βρίσκεται στο ψηλότερο ιστορικό του σημείο. Χειρότερα είναι τα πράγματα για τα πολιτικά κόμματα, με το 93% των ερωτηθέντων να μην έχει εμπιστοσύνη και μόλις 6% να απαντάει θετικά.

Στη Βουλή εμπιστοσύνη έχει μόνο το 12% των Ελλήνων, στη Δικαιοσύνη το 52%, στο Δημόσιο το 23%, στην Αστυνομία το 66% και στον Στρατό το 79%.

Το 20% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ, ενώ το 78% απάντησε αρνητικά. Ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 36% και 54% αντίστοιχα.

Πάντως η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παραμένει υψηλή, με το 68% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ποσοστό ψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (58%), ενώ το 30% τάσσεται κατά (36% στην Ε.Ε.).