«Όχι» από την ΕΕ στην πρόταση φορολόγησης των Big Tech για τα δίκτυα 5G

«Όχι» από την ΕΕ στην πρόταση φορολόγησης των Big Tech για τα δίκτυα 5G
(FILES) This file illustration picture taken on February 17, 2019 shows the 5 G wireless technology logo displayed by a tablet in Paris. - The Constitutional Council validated on February 5, 2021 the "anti-Huawei" legislative measures, contested by the French telecom operators SFR and Bouygues Telecom, aimed at preserving "the interests of defense and national security", particularly in the context of the operation of 5G mobile networks. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP) Photo: AFP
Η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ είναι κατά της επιβολής τελών δικτύου στις Big Tech.

Η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την ώθηση των μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης να αναγκάσουν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της εξάπλωσης του 5G και της ευρυζωνικότητας στην περιοχή, σύμφωνα με το Reuters.

Σε συνάντηση με τον Τιερί Μπρετόν στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη, οι υπουργοί τηλεπικοινωνιών από 18 χώρες είτε απέρριψαν την προτεινόμενη επιβολή τελών δικτύου στις εταιρείες τεχνολογίας είτε ζήτησαν μελέτη για την ανάγκη και τον αντίκτυπο ενός τέτοιου μέτρου, ανέφεραν οι πηγές.

Αυτό απηχούσε τα σχόλια που έγιναν τον περασμένο μήνα από την ομάδα ρυθμιστικών αρχών τηλεπικοινωνιών της ΕΕ BEREC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefonica και η Telecom Italia θέλουν οι Big Tech να επωμιστούν μέρος του κόστους του δικτύου με το σκεπτικό ότι τα δεδομένα και το περιεχόμενό τους αποτελούν μεγάλο μέρος της κίνησης του δικτύου .

Βρήκαν «ευήκοα ώτα» στον επικεφαλής του κλάδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπρετόν, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της France Telecom και της γαλλικής συμβουλευτικής εταιρείας πληροφορικής Atos.

Ωστόσο, η Google, η Apple, η Meta Platforms, η Netflix, η Amazon και η Microsoft έχουν απορρίψει την ιδέα επιβολής εισφοράς, λέγοντας ότι ήδη επενδύουν στο ψηφιακό οικοσύστημα.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί τηλεπικοινωνιών ανέφεραν την έλλειψη ανάλυσης σχετικά με τις επιπτώσεις μιας εισφοράς δικτύου, την απουσία επενδυτικού ελλείμματος και τον κίνδυνο μετακύλισης του πρόσθετου κόστους της Μεγάλης τεχνολογίας στους καταναλωτές.

Προειδοποίησαν επίσης για πιθανή παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη «δικτυακή ουδετερότητα», που απαιτούν την ίση μεταχείριση όλων των χρηστών, καθώς και για πιθανά εμπόδια στην καινοτομία και για χαμηλότερη ποιότητα προϊόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσα στους επικριτές της εισφοράς είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Ολλανδία.

Αλλά η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος ήταν μεταξύ των 10 χωρών που υποστήριξαν την ιδέα, σύμφωνα με πληροφορίες. Η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία είτε κράτησαν ουδέτερη στάση είτε δεν πήραν θέση.

Ο Μπρετόν αναμένεται να εκδώσει μια έκθεση έως τα τέλη Ιουνίου με μια περίληψη των σχολίων που θα παρέχουν οι Big Tech, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και άλλοι, που θα βοηθήσουν να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.

Οποιαδήποτε νομοθετική πρόταση πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους νομοθέτες της προτού καταστεί νόμος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: