Παχυλές αμοιβές για τους CEOs: Ποιοι είναι αδικαιολόγητα καλοπληρωμένοι;

Παχυλές αμοιβές για τους CEOs: Ποιοι είναι αδικαιολόγητα καλοπληρωμένοι;
Οι απολαβές των CEOs συνεχίζουν να αυξάνονται. Μελετήσαμε τα στοιχεία για να δούμε ποιοι βγάζουν τα περισσότερα χρήματα, ποιοι το αξίζουν πραγματικά και ποιοι είναι οι δέκα πιο Αδικαιολόγητα Καλοπληρωμένοι CEOs στη λίστα Fortune 500.

Από τη Maria Aspan

Έρευνα: Scott DeCarlo

Εικονογράφηση: Lincoln Agnew

*To άρθρο αναδημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

Ακόμα και για τα δεδομένα ενός μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης του Fortune 500, ο David Zaslav έχει βρεθεί σε υπερβολικά πολλά πρωτοσέλιδα τον τελευταίο χρόνο. Και τα περισσότερα από αυτά αφορούσαν τεράστιες ποσότητες χρημάτων.

Τον Μάιο του 2021, η Discovery Inc. του Zaslav συμφώνησε να αγοράσει τη μονάδα WarnerMedia της AT&T, το πασίγνωστο στούντιο του Χόλιγουντ που κατέχει επίσης το HBO και το CNN. Η συγχώνευση αποτιμήθηκε στα 43 δισεκατομμύρια δολάρια και «φόρτωσε» τη νεοσύστατη Warner Bros. Discovery, την εταιρεία που διοικεί σήμερα ο Zaslav ως διευθύνων σύμβουλος, με ένα γιγαντιαίο χρέος 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολούθησε μια «σαπουνόπερα». Αυτόν τον Φεβρουάριο, δύο μήνες πριν από το «κλείσιμο» της συγχώνευσης, το αφεντικό του CNN, ο Jeff Zucker, στενός φίλος του Zaslav, παραιτήθηκε ξαφνικά λόγω μιας ερωτικής σχέσης με μια υφιστάμενη. Η πτώση του Zucker περιέπλεξε το υψηλού προφίλ ντεμπούτο του CNN+, μιας πλατφόρμας συνεχούς ροής που το ειδησεογραφικό κανάλι είχε ξοδέψει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια για να ξεκινήσει.

Το CNN+ τέθηκε σε λειτουργία στις 29 Μαρτίου, λίγες ημέρες προτού η Discovery πάρει επίσημα τη Warner Bros. Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Zaslav το «σκότωσε» και επισήμως. Μέσα σε όλη αυτή την εταιρική ίντριγκα, ο Zaslav βρέθηκε σε έναν ακόμη γύρο πρωτοσέλιδων − αυτήν τη φορά για τις ασύλληπτα υψηλές απολαβές του. Ακόμα και για τα δεδομένα του Zaslav, ο οποίος εμφανίζεται συχνά σε λίστες με υψηλόμισθους διευθύνοντες συμβούλους, ήταν μια εξαιρετική χρονιά: Στις αρχές Μαρτίου, το διοικητικό συμβούλιο της Discovery του απένειμε πακέτο αποζημίωσης ύψους 247 εκατομμυρίων δολαρίων. Το σύνολο αυτό περιελάμβανε μια πολυετή παραχώρηση δικαιωμάτων προαίρεσης για τη μελλοντική αγορά μετοχών. Αλλά ακόμη και αν αφαιρεθούν οι αμοιβές που δεν έχει ακόμη «πραγματοποιήσει», ο Zaslav εισέπραξε 71 εκατομμύρια δολάρια για το 2021, σύμφωνα με την ανάλυση του Fortune.

Αυτή είναι μια απίστευτη αμοιβή ακόμη και για τα διογκωμένα επίπεδα των αποζημιώσεων των CEOs. Σε όλες τις κινήσεις του Zaslav, οι επιδόσεις του είναι άθλιες − τουλάχιστον αν είστε ένας από τους μετόχους της εταιρείας του. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας και πλέον του Zaslav ως CEO, οι μετοχές της εταιρείας του έχουν σημαντικές υπoαποδόσεις σε σχέση με τον S&P 500, με ετήσια απόδοση 5,8% έναντι 9,4% για την ευρύτερη αγορά. Και για τα τελευταία τρία χρόνια, οι μετοχές της Discovery έχουν υποαποδώσει θλιβερά ακόμη και σε σχέση με τις άλλες εταιρείες στον κλάδο της ψυχαγωγίας που δυσκολεύονται, με μέση ετήσια απόδοση -16,9% έναντι -4,1%.

Αυτό το χάσμα μεταξύ αμοιβής και απόδοσης ήταν αρκετό για να κερδίσει ο Zaslav τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου διευθύνοντος συμβούλου στη λίστα Fortune 500. Αλλά δεν κατάφερε να το πετύχει. Η πρώτη θέση, αντ’ αυτού, πηγαίνει στον Dexter Goei, επικεφαλής του προβληματικού παρόχου καλωδιακής τηλεόρασης Altice USA, ο οποίος «αιμορραγεί» από συνδρομητές και πελάτες ευρυζωνικής σύνδεσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Fortune, ο Goei έχει λάβει κατά μέσο όρο 16,1 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό είναι ένα κλάσμα του μέσου όρου της τριετίας του Zaslav, ο οποίος ανέρχεται σε 62,7 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά η εταιρεία του Goei τα πήγε ακόμη χειρότερα για τους μετόχους τόσο κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του όσο και κατά την τελευταία τριετία. Για αυτές τις …διακρίσεις, το Fortune ανακηρύσσει τον Goei ως τον πιο ακριβοπληρωμένο (ή αδικαιολόγητα καλοπληρωμένο, αν προτιμάτε) διευθύνοντα σύμβουλο στο Fortune 500 για το 2022. Ο Zaslav είναι στο νούμερο 2. Εκπρόσωπος της Warner Bros. Discovery αρνήθηκε να σχολιάσει το παρόν άρθρο. Εκπρόσωπος της Altice USA αμφισβήτησε την ανάλυση του Fortune και δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Η αποζημίωση του κ. Goei είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την απόδοση της εταιρείας» και «εκτιμούμε την ηγεσία και τη δέσμευσή του προς τους υπαλλήλους, τους πελάτες και τους μετόχους μας».