Παγκόσμια ανησυχία: Τουλάχιστον δύο πυραύλους εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Παγκόσμια ανησυχία: Τουλάχιστον δύο πυραύλους εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα
epa06803363 A short video, produced by the White House for US President Donald J. Trump to show North Korean leader Kim Jong-un during their historic summit, screens for journalists awaiting a Trump press conference at the Capella Hotel in Singapore, 12 June 2018. According to the Washington Post, many journalists in the room at first believed the film was North Korean propaganda. President Trump used an iPad to show the North Korean leader the film, saying 'I think he loved it.' EPA/JIM LO SCALZO
Η κίνηση θεωρείται πως αποτελεί ένδειξη της οργής της Πιονγκγιάνγκ για τα προσεχή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των Αμερικανικών και Νοτιοκορεατικών ένοπλων δυνάμεων τον Αύγουστο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας εκτόξευσαν δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς νωρίς το πρωί της Πέμπτης από περιοχή στην ανατολική της ακτή, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας, προχωρώντας στην πρώτη δοκιμή πυραύλων μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο στα τέλη Ιουνίου, όταν συμφωνήθηκε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση.

Η κίνηση θεωρείται πως αποτελεί ένδειξη της οργής της Πιονγκγιάνγκ για τα προσεχή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των Αμερικανικών και Νοτιοκορεατικών ένοπλων δυνάμεων τον Αύγουστο.

Οι πύραυλοι, που εκτοξεύθηκαν από περιοχή κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Γουονσάν, διένυσαν απόσταση 430 χιλιομέτρων πάνω από τη θάλασσα και έφθασαν σε ύψος πενήντα χιλιομέτρων πριν πέσουν στο νερό, διευκρίνισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η δοκιμή των πυραύλων θέτει υπό αμφισβήτηση την επανάληψη των συνομιλιών Πιονγκγιάνγκ- Ουάσινγκτον, που είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο νωρίτερα φέτος.

Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να απαντήσουν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την εξέλιξη.

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε ότι κατά τις πρώτες πληροφορίες εκτοξεύθηκε τουλάχιστον ένας πύραυλος «μικρού βεληνεκούς» και πρόσθεσε ότι γίνεται περαιτέρω ανάλυση.

Η Νότια Κορέα είχε διαπιστώσει πως υπήρχαν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμαζόταν να προχωρήσει στην εκτόξευση και αναλύει λεπτομερειακά την κατάσταση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Κυανός Οίκος, η νοτιοκορεάτικη προεδρία.

Το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει να προβαίνει σε ενέργειες που δεν βοηθούν να αποκλιμακωθεί η ένταση, χαρακτηρίζοντας τη νέα δοκιμή απειλή.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε έκρινε ότι η δοκιμή «δεν έχει άμεση επίπτωση» στην ασφάλεια της χώρας του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του χαρακτήρισε τις δοκιμές «εξαιρετικά λυπηρές» και πρόσθεσε ότι αποτελούν «παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Μπόλτον, υποστηρικτής της σκληρής γραμμής έναντι της Βόρειας Κορέας, δεν έκανε καμία αναφορά στις εκτοξεύσεις σε μια ανάρτησή του στο Twitter για την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα. Ανέφερε πως είχε «παραγωγικές συναντήσεις» με νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, αφιερωμένες στην περιφερειακή ασφάλεια και την ενίσχυση της συμμαχίας των δύο χωρών.

Μετά τη συνάντηση Τραμπ- Κιμ στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα δεσμεύθηκαν ότι θα διεξαγόταν συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών σύντομα. Ωστόσο έκτοτε η Πιονγκγιάνγκ ανέβασε τον τόνο ενόψει των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των δυνάμεων της Ουάσινγκτον και της Σεούλ.

Ο πρεσβευτής της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ, ο Τσο Γιουν-τζε, είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον προσφέρθηκε να συζητήσει για τον χρόνο και των τόπο των συνομιλιών τεχνικών ομάδων αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο βορειοκορεάτης ομόλογός του αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο μιας συνόδου κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας για την ασφάλεια στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης την επόμενη εβδομάδα, αλλά διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι δεν έχει αποφασιστεί τίποτε ακόμη.

Αξιωματούχος του ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας είχε καταγγείλει νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως οι ΗΠΑ «αθετούν μονομερώς τις δεσμεύσεις τους» διεξάγοντας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα και ότι αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την Πιονγκγιάνγκ να επανεξετάσει τη στάση της για τη δέσμευσή της να αναστείλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Η προηγούμενη δοκιμή όπλων από πλευράς Βόρειας Κορέας έγινε τον Μάιο, με την εκτόξευση πυραύλων μικρού βεληνεκούς και ρουκετών. Τότε, ο Κιμ επέβλεψε την πρώτη δοκιμή ενός όπλου που δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, ενός σχετικά μικρού πυραύλου ικανού να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να κρύβεται ευκολότερα και να ελίσσεται εν πτήσει.

Προχθές, Τρίτη, το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ επιθεώρησε ένα νέο μεγάλο υποβρύχιο, συνοδευόμενος από αξιωματούχους αρμόδιους για το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της χώρας του. Η εξέλιξη εκλήφθηκε ως ένδειξη που σηματοδοτεί την εντατικοποίηση της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από υποβρύχια (SLBM) από πλευράς της Πιονγκγιάνγκ.