Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων: Ιδού πώς 7 ηγέτες εξισορροπούν τη σχέση μεταξύ αστικής ανάπτυξης και συμπερίληψης

Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων: Ιδού πώς 7 ηγέτες εξισορροπούν τη σχέση μεταξύ αστικής ανάπτυξης και συμπερίληψης
Photo: pixabay.com
Πώς μπορεί να επιτευχθεί η εναρμόνιση της ανάπτυξης με την ισότητα;

Η συνεχιζόμενη παγκόσμια τάση αστικοποίησης αποτελεί μια σημαντική και πολύπλοκη πρόκληση. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται στις πόλεις, καθίσταται ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι αστικές περιοχές επεκτείνονται με τρόπο που να είναι δίκαιος, βιώσιμος και χωρίς αποκλεισμούς. Η Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις Παγκόσμιες Πόλεις για το 2022 προβλέπει σημαντική αύξηση των κατοίκων των πόλεων κατά 2,2 δισεκατομμύρια, ιδίως στις πόλεις της Ασίας και της Αφρικής, έως το 2050. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που θέτει αυτή η τάση, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συζήτησε τα είδη της ηγεσίας που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός καλύτερου αστικού μέλλοντος.

Συγκεκριμένα, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πόλεων που ήταν στις 31 Οκτωβρίου, το weforum.org προσκάλεσε επτά Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες από την αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών να μοιραστούν τον τρόπο με τον οποίο ηγούνται πρακτικών στο σχεδιασμό και την οικοδόμηση πόλεων, ενώ παράλληλα ξεκλειδώνουν τη μηχανή της ανάπτυξης μέσω της συνεργασίας, της καινοτομίας και των τεχνών. Ιδού τι είπαν:

Καθηγήτρια Sumayya Vally, Διευθύντρια, Counterspace

«Θεωρώ την αρχιτεκτονική ως χώρο συνείδησης, ως χώρο αναγέννησης της ιστορίας και ως μέσο για να δώσω φωνή σε αυτούς που δεν έχουν φωνή. Με ενδιαφέρει να εξετάσω όλα τα πράγματα που έχει να πει η αρχιτεκτονική και πώς μπορούμε να αρχίσουμε να τα λέμε – δεν θα φτάσουμε ποτέ στην ισότητα υπερασπιζόμενοι το status quo.

Για ένα επερχόμενο έργο, τη γέφυρα Asiat-Darse στο Βιλβόρντ του Βελγίου, εξέτασα τη ζωή ενός από τα πιο επιδραστικά -αλλά λιγότερο αναγνωρισμένα- άτομα της πόλης. Μέσω της έρευνάς μου, ανακάλυψα τον Paul Panda Farnana, έναν Κονγκολέζο γεωπόνο και υπέρμαχο του παναφρικανισμού, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Βέλγιο όταν ήταν παιδί και έφτασε να γίνει ο πρώτος μαύρος απόφοιτος πανεπιστημίου της χώρας και αργότερα, μια σημαντική δύναμη στη διαμόρφωση της ιστορίας της χώρας. Μέσω της αναφοράς σε υδάτινες αρχιτεκτονικές από το Κονγκό και του πολλαπλασιασμού ειδών από την έρευνά του, το έργο αυτό δεν τιμά μόνο τη ζωή και την κληρονομιά του Farnana, αλλά και εκείνους που έμειναν ανώνυμοι και άγνωστοι στο πέρασμα των αιώνων».

Francesca Colombo, Διευθύντρια Πολιτισμού, Biblioteca degli Alberi Milano, Ιταλία

«Αντλώντας από την εμπειρία μου ως πολιτιστική επιχειρηματίας, έχω διαπιστώσει τη βαθιά σημασία της διατήρησης των δημόσιων και πολιτιστικών χώρων για να διασφαλιστεί η ευημερία των πόλεων και παράλληλα η διαγενεακή ευημερία των κοινοτήτων. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων υποδομής, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Επιπλέον, ο προσβάσιμος πολιτισμός και η δέσμευση της κοινότητας αποτελούν κομβικές πτυχές για την εναρμόνιση της αστικής ανάπτυξης με την ισότητα. Το πλούσιο μωσαϊκό των τεχνών και του πολιτισμού χρησιμεύει ως μια πολύπλευρη και οικουμενική γλώσσα που αυξάνει την ευαισθητοποίηση για τις συλλογικές ευθύνες, ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων και τόπων, καταπολεμά τις εκπαιδευτικές ανισότητες και συμβάλλει σε μια κοινή και ισότιμη πολιτιστική ευημερία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Shireen Shelleh, Εταίρος και Γενική Διευθύντρια, Κέντρο Μηχανικής και Σχεδιασμού, Παλαιστινιακά Εδάφη

«Ως πολεοδόμος που δραστηριοποιείται σε ένα πολύπλοκο και δύσκολο περιβάλλον όπως η κατεχόμενη Παλαιστίνη, και ιδιαίτερα σε αυτό που ονομάζεται Περιοχή C, έχω δεσμευτεί να χρησιμοποιώ τον σχεδιασμό για να προωθήσω την κανονική αστική ανάπτυξη. Επικεντρωνόμαστε στην ενδυνάμωση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων για να αντισταθούν στον εκτοπισμό, διασφαλίζοντας την προστασία των δικαιωμάτων τους στη γη και τα σπίτια τους.

Η προσέγγισή μας συνδυάζει τη δέσμευση της κοινότητας, τη βιώσιμη υποδομή και το σχεδιασμό χρήσεων γης για τη δημιουργία χώρων που ενισχύουν την ευημερία και διατηρούν τα εδάφη και την πολιτιστική τους ταυτότητα. Υποστηρίζοντας τις παλαιστινιακές κοινότητες και αξιοποιώντας τον σχεδιασμό ως εργαλείο ανθεκτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, στοχεύουμε στην ανάπτυξη πόλεων και χωριών που δίνουν προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη».

Juan José Pocaterra, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, ViKua, Βενεζουέλα

«Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι ηγέτες χρειάζονται ένα νέο εγχειρίδιο δράσης με επίκεντρο τη διαχείριση των δεδομένων για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Τα παλαιά κριτήρια της αξίας και της παραγωγικότητας αντικαθίστανται από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ηγέτες πρέπει να μετατοπίσουν την εστίασή τους σε γρήγορες διαδικασίες λήψης αποφάσεων που υποστηρίζονται από πληροφορίες που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη. Μια πρακτική προσέγγιση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός προσβάσιμου αποθετηρίου δεδομένων, τη χρήση εργαλείων ταχείας επεξεργασίας για πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και την εκπαίδευση του προσωπικού στον αλφαβητισμό των δεδομένων. Αυτό το τεχνολογικά καταρτισμένο στυλ ηγεσίας δεν είναι απλώς μια επιλογή αλλά μια αναγκαιότητα για την οικοδόμηση αστικών περιβαλλόντων με βιωσιμότητα και χωρίς αποκλεισμούς

Daniel Feldman, Ιδρυτής και Αρχιτέκτονας, Zona Industrial Taller de Arquitectura

«Ως αρχιτέκτονας χρησιμοποιώ τον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό για να υποστηρίξω την αστική ανάπτυξη με ισότητα, δημιουργώντας μονοπάτια για τη μεγιστοποίηση των ενσωματωμένων πολυεπίπεδων δυνατοτήτων που περιέχει η επανατοποθέτηση της επανάστασης της ψηφιακής επαναβιομηχανοποίησης και του ρόλου που θα έχουν η αρχιτεκτονική, ο αστικός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός τοπίου και ο πολεοδομικός σχεδιασμός για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων αυτής της ιστορικής αλλαγής.

Ως τα πεδία που είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να προσφέρουν τα εργαλεία που απαιτούνται για να γίνει η συμβίωση της βιομηχανίας, της φύσης και των ανθρώπων αρμονική, ηθική και παραγωγική, οι αρχιτέκτονες πρέπει να αποδείξουν πώς η επαναβιομηχανοποίηση δεν είναι μόνο μια οικονομική ευκαιρία εντός των εργοστασίων, αλλά και μια ευκαιρία ικανή να αποδομήσει τη βασισμένη στη χρήση διαχωρισμένη πόλη που δημιούργησε έξω από αυτά».

Delfina Irazusta, Ιδρύτρια και Εκτελεστική Διευθύντρια, Asociacion Civil Red de Innovacion Local

«Η Λατινική Αμερική είναι μία από τις πιο άνισες περιοχές στον κόσμο. Είναι επιτακτική ανάγκη οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στις τοπικές κυβερνήσεις να αισθανθούν την πρόκληση να αναλάβουν δράση για τη δημιουργία μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς αστικής ανάπτυξης.

Χρειαζόμαστε ηγέτες με ενσυναίσθηση που είναι πρόθυμοι να ακούσουν ενεργά την κοινότητα. Συνδεόμενοι με τη δική τους ανθρωπιά και τις κοινότητές τους, οι ηγέτες αποκτούν μια νέα οπτική για τους πολίτες, για τα όνειρα, τα εμπόδια, τους φόβους και τις επιθυμίες τους, ώστε να διαμορφώσουν καλύτερα λύσεις με επίκεντρο τον πολίτη που μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν ζωές».

James K. Mensah, Ανώτερος Λέκτορας, Πανεπιστήμιο της Γκάνα και πρώην Σύμβουλος Ανθεκτικότητας του Δημάρχου της Άκρας, Γκάνα

«Από ένα δισεκατομμύριο πληθυσμό, οι άτυποι οικισμοί προβλέπεται να έχουν τρία δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Αυτοί οι πληθυσμοί χρησιμεύουν ως εργατικό δυναμικό σε διάφορες δουλειές ανειδίκευτης εργασίας στις πόλεις του παγκόσμιου Νότου. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη και η λογοδοσία αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ιδίως στη Γκάνα.

Γενικά, οι εργαζόμενοι στους άτυπους οικισμούς δεν είναι υπόλογοι και δεν τους εμπιστεύονται για οποιαδήποτε εργασία τους έχει ανατεθεί. Προχωρώντας προς τα εμπρός, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τους εκπαιδεύσουμε, όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά η εκπαίδευση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη λογοδοσία και την επαγγελματική δεοντολογία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: WEForum.org