Παγκόσμια κινητοποίηση μετά την είδηση για δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα

Παγκόσμια κινητοποίηση μετά την είδηση για δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα
epa05089531 Ko Yun-hwa (L), of South Korea's Meteorological Administration, and Yun Won-Tae (R), general director of the Earthquake and Volcano department of the Korea Meteorological Administration, look at a screen showing seismic waves from North Korea at the Korea Meteorological Administration center in Seoul, South Korea, 06 January 2016. What appeared to be a small earthquake near North Korea's atomic test area on 06 January was suspected of having been caused artificially, as Chinese earthquake observers in Beijing said, prompting speculation that Pyongyang had carried out another atomic test. The detection of the seismic activity coincides with an announcment by North Korea the same day that it had successfully tested a hydrogen bomb for the first time. The announcment aired in North Korean state media was cited by South Korea's Yonhap News Agency. EPA/BAE WOO-HWAN BEST QUALITY AVAILABLE EDITORIAL USE ONLY

Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο και διεθνείς οργανισμοί καταδίκασαν τη στάση του καθεστώτος.

Η Νότια Κορέα θα λάβει αποφασιστικής σημασίας μέτρα κατά οποιωνδήποτε νέων προκλήσεων από τη Βόρεια Κορέα και θα συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να εξασφαλίσει ότι η χώρα αυτή θα καταβάλει το τίμημα που οφείλει για την πυρηνική αυτή δοκιμή που ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν Χίε.

Η σημερινή δοκιμή μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με τα σχόλιά της που έδωσε στη δημοσιότητα το προεδρικό γραφείο.

Παράλληλα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας πιστεύει ότι η ισχύς της έκρηξης από την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ αντιστοιχούσε σε 6,0 κιλοτόνους.

Λίγο νωρίτερα ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ασφάλειας στο προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας Τσο Τάε Γιονγκ είχε καταδικάσει την ενέργεια αυτή της Βόρειας Κορέας και είχε υπογραμμίσει ότι η Σεούλ θα λάβει όλα τα μέτρα που μπορεί, συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων κυρώσεων από τον ΟΗΕ, για να διασφαλίσει ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πληρώσει το τίμημα για την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή.

“Η κυβέρνησή μας καταδικάζει το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα αγνοεί τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από εμάς και τη διεθνή κοινότητα και προχωρεί στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή, η οποία συνιστά σαφώς παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ”, σημείωσε ο Τσο Τάε Γιονγκ.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Νότιας Κορέας Γκεόνγκ Τσαν Γου δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι αναμένει έναν πολύ μικρό αντίκτυπο στις αγορές και στην οικονομία της χώρας από την ενέργεια αυτή της Βόρειας Κορέας, όπως άλλωστε είχε συμβεί και έπειτα από παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν.

Παράλληλα με τη Νότια Κορέα και η Κίνα, κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, εξέφρασε σήμερα και αυτή την “έντονη αντίθεσή της” στην νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, υπογραμμίζοντας ότι έγινε “παρά την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας”.

Το Πεκίνο “καλεί άμεσα” τη Βόρεια Κορέα να “τηρήσει την δέσμευσή της για αποπυρηνικοποίηση και να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα επιδείνωνε την κατάσταση”, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφραστεί “η επίσημη διαμαρτυρία” του Πεκίνου μετά την πυρηνική δοκιμή που ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ –την τέταρτη στην οποία προχωράει η Βόρεια Κορέα και την πρώτη έπειτα από αυτήν του 2013 την οποία είχε και πάλι καταδικάσει η Κίνα.

Το Πεκίνο, διαβεβαίωσε εξάλλου η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν γνώριζε εκ των προτέρων για τη δοκιμή αυτή και, όπως πρόσθεσε η ίδια, η κινεζική κυβέρνηση θα προβεί σε μια αξιολόγηση της ανακοίνωσης της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο για μια βόμβα υδρογόνου.

Το Πεκίνο είναι ο κύριος διπλωματικός και εμπορικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες λόγω της επιμονής της Βόρειας Κορέας, παρά την κινεζική αντίθεση, να προχωράει σε πυρηνικές δοκιμές.

“Η Κίνα θα οδηγήσει σε πρόοδο την αποπυρηνικοποίηση”, πρόσθεσε η Τσουνγίνγκ, η οποία κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι το Πεκίνο “παραμένει προσηλωμένο στην επίλυση του πυρηνικού προβλήματος στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών”.

Με τον όρο εξαμερείς συνομιλίες αναφερόταν στις διαπραγματεύσεις –οι οποίες βρίσκονται σε τέλμα– μεταξύ της Βόρειας Κορέας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας.

Και οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, κατασκευασμένης σε μικρό μέγεθος.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε επίσης τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε και αυτός ότι καταδικάζει οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας παράλληλα ότι προς το παρόν δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή μιας τέτοιου είδους βόμβας.

Η Γαλλία καταδίκασε και αυτή σήμερα την “απαράδεκτη” αυτή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε να υπάρξει μια ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.

“Εν αναμονή της επιβεβαίωσης των χαρακτηριστικών της πυρηνικής δοκιμής που ανακοινώθηκε (…) από τη Βόρεια Κορέα, η Γαλλία καταδικάζει αυτήν την απερίφραστη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζητεί μια ισχυρή αντίδραση από την διεθνή κοινότητα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε προσερχόμενος σε υπουργικό συμβούλιο ότι θα έχει τηλεφωνική επαφή με τους ομολόγους του της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και χαρακτήρισε την βορειοκορεατική δοκιμή “ανησυχητική”.

Παράλληλα και η Βρετανία καταδίκασε την ενέργεια αυτή. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο, δήλωσε ότι η Βρετανία και η Κίνα αντιτίθενται στην δοκιμή αυτή και υποστηρίζουν την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων.

Μια δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα, αν αληθεύει, θα συνιστούσε μια “πρόκληση που καταδικάζω ανεπιφύλακτα” και μια “σοβαρή παραβίαση” των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε.

Η Βρετανία και η Κίνα συμμερίζονται με την ίδια αποφασιστικότητα την ύπαρξη σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο, πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός, σημειώνοντας ότι μπορεί να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Τέλος η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ενέργεια αυτή της Πιονγκγιάνγκ, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησής της να δηλώνει ότι το Τόκιο θα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας, της Κίνας και της Ρωσίας για το θέμα αυτό.

“Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, διαμαρτυρόμαστε έντονα σε αυτό”, δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο Ιάπωνας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία ενδέχεται να προτείνει στον ΟΗΕ την επιβολή διαφόρων οικονομικών και άλλου είδους κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε καταδικάσει απερίφραστα την ενέργεια αυτή της Βόρειας Κορέας και είχε προσθέσει ότι συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας και σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters