Παγκόσμια Τράπεζα: Πιο απότομη από το αναμενόμενο η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης

Σε ονομαστικούς όρους η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη του 3%, γεγονός που συνιστά «μεγάλη απογοήτευση» σε σχέση με τους ρυθμούς του 6% το 2017 και το 2018.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας υποχωρούν περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί και ο τεράστιος όγκος των ομολόγων με αρνητική απόδοση αποκαλύπτει ότι η ανάπτυξη θα είναι ακόμη πιο αδύναμη στο μέλλον. Η προειδοποίηση αυτή ήρθε δια στόματος του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας.

«Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι ευρεία και φαίνεται τελικά πως η μεγέθυνση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη και από το 2,6% που αναφέρεται στην πρόβλεψη του Ιουνίου» τόνισε σε ομιλία του ο Μάλπας, αναφερόμενος στην τελευταία πρόβλεψη της Τράπεζας. Σε ονομαστικούς όρους η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη του 3%, γεγονός που συνιστά «μεγάλη απογοήτευση» σε σχέση με τους ρυθμούς του 6% το 2017 και το 2018, όπως είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ήταν η πρώτη μεγάλη δημόσια παρέμβαση του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τότε που ανέλαβε τη θέση τον περασμένο Απρίλιο και έρχεται εν μέσω πληθώρας μηνυμάτων για επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών αλλά και ενόψει της ετήσιας συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, που θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα.

Το ΔΝΤ ετοιμάζεται επίσης να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία. Στην πρόβλεψη του Ιουλίου άκενε λόγο για ρυθμούς 3,2%, που ήταν και πάλι οι χαμηλότεροι από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σχετικά άρθρα