Παγώνη: Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους εμβολιασμούς

Παγώνη: Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους εμβολιασμούς
Νοσηλεύτρια ετοιμάζει εμβόλιο κατά του ιού N1H1, Αθήνα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009. Ξεκίνησε στα εμβολιακά κέντρα σε όλη τη χώρα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά της νέας γρίπης H1N1. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη θέση πως κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες και πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταματήσει ο εμβολιασμός κατά της covid λόγω των περιστατικών – εμβολικά επεισόδια και διαταραχές πήξεις αίματος – που έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

 

Η ανησυχία είναι έντονη μετά το προσωρινό πόρισμα για τα περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη, στο οποίο οι επιστήμονες της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, φέρονται να μιλούν για πιθανή συσχέτισή τους με το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και το νέο περιστατικό θρόμβωσης που παρουσιάστηκε σε μια 48χρονη από τη Θήβα που εμβολιάστηκε με το Johnson & Johnson. Σχετικά με την περίπτωση της 44χρονης στην Κρήτης, η κα Παγώνη ξεκαθάρισε ότι οι εξετάσεις δεν έχουν βγει (από τον ΕΟΦ) για το αν υπάρχει συσχέτιση της θρόμβωσης με το εμβόλιο.

«Θα το γνωρίζουμε στα επόμενα δύο με τρία 24ωρα. Δεχόμαστε ότι έχει πάρει τα αποτελέσματα και υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο. Η ίδια η νόσος μπορεί να κάνει θρομβώσεις σε ποσοστό 18-20%. Το εμβόλιο μπορεί να κάνει θρομβώσεις σε ποσοστό 0,002%. Επιμένουμε ότι η ίδια η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θρομβώσεων. Δεν μπορούμε να πούμε «σταματάμε τον εμβολιασμό».
Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες, κι αν κάποιος διαβάσει το ειδικό χαρτάκι στο κουτί «δεν θα πάρει ούτε ασπιρίνη» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Παγώνη.