Πάνω από 100 αμερικανικές εταιρείες ζητούν από τον Τραμπ να μην απελάσει τους «Dreamers»

Πάνω από 100 αμερικανικές εταιρείες ζητούν από τον Τραμπ να μην απελάσει τους «Dreamers»
epa06372354 A youth holds a sign at a rally held to voice support for the passage of the 'clean' DREAM Act, in Washington, DC, USA, 06 December 2017. About two hundred protesters supporting a 'clean' DREAM Act were detained at the East Front of the Capitol, 06 December. A version of the Development, Relief, and Education for Alien Minors (DREAM) Act was first introduced to Congress in 2001 but has faced numerous obstacles since then. The Justice Department during the Trump administration has rescinded the Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) program. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Με κοινή επιστολή τους οι διευθυντές μεγάλων εταιρειών ζητούν από το Κονγκρέσο να σκεφτεί τί θα ψηφίσει και προειδοποιούν για το κόστος στην οικονομία.

Περισσότεροι από 100 διευθυντές μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων υπογράφουν μια επιστολή με την οποία ζητούν από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υπερψηφίσει έναν νόμο που να προστατεύει από την απέλαση τους νεαρούς «Ονειροπόλους» («Dreamers»), δηλαδή τους ανθρώπους που έφτασαν παρατύπως στη χώρα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται σήμερα σε πολλές αμερικανικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η New York Times και η Wall Street Journal.  Το υπογράφουν διευθυντικά στελέχη αμερικανικών κολοσσών, όπως των εταιρειών Apple, Facebook, General Motors, Coca-Cola, Amazon, Google, Uber, Intel, Gap και Hewlett-Packard.

«Γράφουμε για να πιέσουμε το Κογκρέσο να ενεργήσει άμεσα και να υιοθετήσει μια διακομματική νομοθετική λύση που θα επιτρέψει τους Ονειροπόλους οι οποίοι ζουν, εργάζονται και συμβάλλουν στη ζωή των κοινοτήτων μας να συνεχίσουν να το κάνουν», υπογραμμίζουν στην έκκλησή τους.

Οι διευθυντές των αμερικανικών επιχειρήσεων καλούν το Κογκρέσο να ψηφίσει έναν νόμο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί πριν από τα τέλη Μαρτίου. Επικαλούνται επίσης μια μελέτη σύμφωνα με την οποία η απέλαση των «Dreamers» θα επιβάρυνε με το ποσό των 215 δισεκατομμυρίων δολαρίων την αμερικανική οικονομία.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό του προγράμματος DACA που επέτρεπε σε 690.000 νέους να εργάζονται και να σπουδάζουν στις ΗΠΑ, προστατεύοντάς τους από την απέλαση. Επρόκειτο για ανθρώπους που έφτασαν στις ΗΠΑ μαζί με τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους όταν ήταν ανήλικοι.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέστειλε τον τερματισμό του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο, ώστε να δώσει χρόνο στο Κογκρέσο να βρει μια «μόνιμη λύση» για τους νέους αυτούς. Ωστόσο την Τρίτη, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο διέταξε την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, εν αναμονή της έκδοσης οριστικής δικαστικής απόφασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP