Πάνω από 140 προσωπικότητες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παροχή δωρεάν εμβολίου «για τους λαούς»

Πάνω από 140 προσωπικότητες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παροχή δωρεάν εμβολίου «για τους λαούς»
Photo: pixabay.com

Εκκληση από πρώην ηγέτες όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν και ο Ζ. Μπαρόζο, αλλά και οικονομολόγους όπως ο Τζ. Στίγκλιτς και ο Τ. Πικετί. Το εμβόλιο δεν πρέπει να αποτελέσει μονοπώλιο, τονίζουν.

Περισσότερες από 140 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, απαίτησαν σήμερα τα μελλοντικά εμβόλια και οι θεραπείες εναντίον του κορονοϊού να παρέχονται «δωρεάν σε όλους».

Με ανοικτή επιστολή που δημοσιοποιείται μέσω διαδικτύου, οι προσωπικότητες αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται πολλοί ειδικοί και πρώην πολιτικοί ηγέτες και επικεφαλής οργανισμών, υπογραμμίζουν πως η ανακάλυψη ενός εμβολίου «είναι η καλύτερη ελπίδα μας προκειμένου να τεθεί τέρμα σε αυτή την επώδυνη παγκόσμια πανδημία».

Ζητούν από τους υπουργούς Υγείας που αναμένεται να συναντηθούν- μέσω τηλεδιάσκεψης- την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας, την ετήσια σύνοδο των κρατών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «να προσχωρήσουν επειγόντως στην αναζήτηση ενός εμβολίου για όλους κατά της ασθένειας αυτής».

«Όταν αναπτυχθεί ένα σίγουρο και αποτελεσματικό εμβόλιο, θα πρέπει να παραχθεί γρήγορα σε μεγάλη κλίμακα και να τεθεί δωρεάν στη διάθεση όλων, σε όλες τις χώρες. Το ίδιο και όλες οι θεραπείες, τα διαγνωστικά τεστ και άλλες τεχνολογίες» κατά του νέου κορονοϊού, γράφουν.

Καλούν επίσης για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμφωνίας για τα εμβόλια, τα διαγνωστικά τεστ και τις θεραπείες της Covid-19» που δοκιμάζονται υπό τη διεύθυνση του ΠΟΥ.

«Δεν είναι η στιγμή να ευνοηθούν τα συμφέροντα των πιο πλούσιων επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, σε βάρος της παγκόσμιας αναγκαιότητας να σωθούν ζωές ούτε να αφεθεί αυτό το σημαντικό και ηθικό καθήκον στις δυνάμεις της αγοράς», προσθέτουν.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε μονοπώλια, έναν χυδαίο ανταγωνισμό και έναν μυωπικό εθνικισμό να ορθώσουν εμπόδια σε αυτή την πρόσβαση στην υγεία», συνεχίζουν.

Η έκκληση αυτή, που υπογράφεται μεταξύ άλλων από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, τον οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτζ και τους προέδρους της Σενεγάλης Μακί Σαλ και της Γκάνας Νάνα Ακούφο-Άντο, δημοσιοποιείται εν μέσω πολεμικής για τις δηλώσεις του επικεφαλής του φαρμακευτικού ομίλου Sanofi.

Η υφυπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέρ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι η Sanofi θα εξυπηρετήσει κατά προτεραιότητα τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν βρει ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Πολ Χάντσον.

Η Sanofi δήλωσε χθες, διά του Χάντσον, ότι θα διαθέσει κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ ένα ενδεχόμενο εμβόλιο επειδή οι αμερικανικές αρχές έχουν επενδύσει οικονομικά στις έρευνες της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας.