Πάνω από 26 δισ. δολάρια «έπεσαν» στις ασιατικές μετοχές το 2023 – Υψηλό 7 ετών

Πάνω από 26 δισ. δολάρια «έπεσαν» στις ασιατικές μετοχές το 2023 – Υψηλό 7 ετών
epa05623739 Chinese investors look at an electronic screen showing market movements at a stock brokerage house in Beijing, China, 09 November 2016. Asian shares fall as Donald Trump leads Hillary Clinton in the electoral vote count to become President of the United States. EPA/HOW HWEE YOUNG Photo: AFP
Οι ινδικές μετοχές είχαν τις μεγαλύτερες εισροές πέρυσι, προσελκύοντας καθαρές ξένες αγορές ύψους 20,74 δισ. δολαρίων.

Σε πολυετές υψηλό κινήθηκαν για το 2023 οι εισροές κεφαλαίων στις μετοχές της Ασίας για το σύνολο του 2023, εν μέσω των προσδοκιών των επενδυτών για την αρχή της μείωσης των επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες του κόσμου και καθώς το περασμένο έτος επικράτησαν οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι κεντρικές τράπεζες μετρίασαν μόνο τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων τους πέρυσι, αλλά φέτος οι αναλυτές αναμένουν αυξημένες εισροές από το εξωτερικό στις περιφερειακές μετοχές, καθώς το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων των ΗΠΑ ενισχύει την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των χρηματιστηρίων της Ταϊβάν, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν πέρυσι μετοχές καθαρής αξίας 26,62 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ινδικές μετοχές είχαν τις μεγαλύτερες εισροές πέρυσι, προσελκύοντας καθαρές ξένες αγορές ύψους 20,74 δισ. δολαρίων, τις περισσότερες από το 2020. Οι μετοχές της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν έλαβαν 10,12 δισ. δολάρια και 3,45 δισ. δολάρια σε ξένες εισροές αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη σημείωσαν καθαρές εκροές. Οι ξένοι επενδυτές έβγαλαν τα περισσότερα χρήματα από τις μετοχές της Ταϊλάνδης, πάνω από 5 δισ. δολάρια.

Τον Δεκέμβριο, ωστόσο, τα ίδια αυτά επτά ασιατικά χρηματιστήρια προσέλκυσαν περίπου 12,59 δισ. δολάρια σε καθαρές ξένες επενδύσεις, τις περισσότερες από τον Νοέμβριο του 2022.

Σημειώνεται πως μετά από άνοδο 4,4% τον Δεκέμβριο, ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI Asia-Pacific υποχώρησε περίπου 2% την πρώτη εβδομάδα του 2024 εν μέσω ανησυχιών ότι οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων μπορεί να είναι πρόωρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com