Πάνω από 4 εκατ. οι νεκροί της πανδημίας- Η Ινδία ξεπερνά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία

Πάνω από 4 εκατ. οι νεκροί της πανδημίας- Η Ινδία ξεπερνά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία
epa09145186 A relative of a suspected covid-19 positive patient interacts with health worker outside of a dedicated Covid-19 Health Centre in Mumbai, India, 19 April 2021. There is shortage of beds and oxygen supply in several metro cities where the Covid-19 cases continue to rise rapidly EPA/DIVYAKANT SOLANKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αναπτυσσόμενος κόσμος επωμίζεται έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό θανάτων.

Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από Covid-19 έχει φτάσει τα 4 εκατομμύρια, καθώς οι ανισότητες στην πρόσβαση στα εμβόλια αφήνει τα φτωχότερα έθνη εκτεθειμένα σε εστίες περισσότερων μολυσματικών στελεχών.

Παρόλο που η ταχεία διάθεση των εμβολίων επιτρέπει την επιστροφή σε μια μορφής κανονικότητα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, χρειάστηκαν μόλις 82 ημέρες για να καταγραφεί  το τελευταίο εκατομμύριο θανάτων. Το τρίτο εκατομμύριο θανάτων είχε χρειαστεί 92 ημέρες για να καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων θα μπορούσε, ωστόσο, να είναι πολύ υψηλότερος από αυτό που αναφέρθηκε λόγω ασυνεπειών στην καταμέτρηση σε όλο τον κόσμο.

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος επωμίζεται έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό θανάτων. Η Ινδία αντιπροσώπευε το 26% της αύξησης από τα 3 εκατομμύρια στα 4 εκατομμύρια θανάτους, και η Βραζιλία περίπου το 18%. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ, όπου έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 332 εκατομμύρια δόσεις, αντιπροσώπευαν περίπου το 4% της αύξησης. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευε μόνο 1.000 από τους επιπλέον θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Η ισότητα των εμβολίων είναι η μεγαλύτερη άμεση ηθική δοκιμασία της εποχής μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή το θλιβερό ορόσημο. «Είναι επίσης πρακτική αναγκαιότητα. Μέχρι να εμβολιαστούν όλοι, όλοι απειλούνται», πρόσθεσε.

«Η τραγική απώλεια 4 εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτήν την πανδημία πρέπει να οδηγήσει τις επείγουσες προσπάθειές μας για να την τερματίσουμε για όλους, παντού», είπε.

Η εξάπλωση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα προκαλεί επίσης εστίες σε πλούσιες χώρες. Το Σίδνεϋ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, την Τετάρτη επέκτεινε το lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει ένα ξέσπασμα του ιού που έχει πλέον φτάσει σχεδόν τα 400 κρούσματα. Η Ταϊβάν, η οποία είχε καταστείλει σε μεγάλο βαθμό τον ιό μέχρι το 2020, τώρα έχει χάσει περισσότερες από 700 ζωές.