Πάψτε να προσπαθείτε να τα κάνετε όλα

Πάψτε να προσπαθείτε να τα κάνετε όλα

Μήπως ήρθε η ώρα να εντάξετε τη λέξη «όχι» στο λεξιλόγιό σας;

της Μπεθ Μπρέιντι*

«Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα. Αν είχα μόλις 30 παραπάνω λεπτά πριν απ’ αυτή τη συνάντηση, θα είχα προλάβει να απαντήσω σε τουλάχιστον έξι επείγοντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να πάρω πίσω τη μητέρα μου τηλέφωνο, να φορτίσω το κινητό μου, να ολοκληρώσω τη σύνταξη της μηνιαίας έκθεσης και να πιω και τον καφέ μου».

Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Μήπως τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεστε; Κι εμένα το ίδιο!

Αλλά είναι άραγε λύση να προστεθούν ώρες μέσα στην ημέρα; Η μέρα είναι σαν μια άδεια ντουλάπα – πάντα γεμίζει με κάποιον τρόπο. Η πραγματική λύση, συνεπώς, είναι να βρείτε τον τρόπο να διαχειρίζεστε τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας.

Το κρίσιμο είναι να μάθετε να λέτε «όχι». Είναι ίσως η πιο δύσκολη λέξη, αλλά και η σημαντικότερη αν θέλετε να είστε αποτελεσματικός ηγέτης. Κι αν δεν μπορείτε εσείς να πείτε όχι, τουλάχιστον προσπαθήστε να περιστοιχίζεστε από ανθρώπους που μπορούν.

Studio shot of young woman working in office covered with adhesive notes

Όταν η ζωή μου αρχίζει να μοιάζει εκτός του δικού μου ελέγχου, τότε ξέρω ότι λέω πολλά «ναι» – περισσότερα απ’ όσα πρέπει. Νοιώθω κουρασμένη. Αγχώνομαι πιο εύκολα. Δεν κοιμάμαι καλά. Και νοιώθω συνεχώς ότι δεν έχω τα διαλείμματα που χρειάζομαι μέσα στο καθημερινό μου πρόγραμμα.

Μπορείτε να αρχίσετε να λέτε «όχι» από τις συναντήσεις σας. Ξεχωρίστε αυτές στις οποίες πρέπει πραγματικά να πάτε απ’ αυτές που απλώς βρίσκονται στο πρόγραμμά σας. Αν το μόνο που θα κερδίσετε από τη συνάντηση είναι να μάθετε κάτι που πρέπει να γνωρίζετε, να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να πάρετε τις σημειώσεις από κάποιον συνάδελφο ή να σας συνοψίσει κάποιος το τι ειπώθηκε. Αυτό θα σας πάρει 10 λεπτά ενώ μια συνάντηση μπορεί να φτάσει και τη μια ώρα.

Αυτό που έμαθα στην πράξη είναι ότι πρέπει κάποιος να είναι ιδιαίτερα επιλεκτικός με τις συναντήσεις του, αλλά και ευρύτερα με τις εκδηλώσεις στις οποίες πηγαίνει. Αποφασίστε π.χ. αν πρέπει οπωσδήποτε να απαντήσετε θετικά σε εκείνη την πρόσκληση για να μιλήσετε σε ένα σεμινάριο, ή αν θα ήταν καλύτερο να αρνηθείτε ευγενικά.

Εναλλακτικά, υπάρχει πάντα η λύση του να στείλετε κάποιον άλλον στη θέση σας.

* Η Μπεθ Μπρέιντι είναι διευθύντρια μάρκετινγκ της Principal Financial Group.

Πηγή: Fortune.com