Παρά τις δεσμεύσεις του Τραμπ οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο φέτος

Παρά τις δεσμεύσεις του Τραμπ οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο φέτος
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα αποτελέσματα των αμερικανικών δημοσκοπήσεων δεν συνάδουν με τις προεκλογικές ελπίδες του Αμερικανού προέδρου.

του Erik Sherman

Οι περισσότεροι Αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα ότι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο φέτος. Συγκεκριμένα, μόλις το 21% όσων υπέβαλλαν φορολογική δήλωση θεωρεί ότι θα πληρώσει λιγότερο φόρο το 2019, σύμφωνα με μια έρευνα γνώμης των Reuters/Ipsos.

Το Κογκρέσο, υπό την κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων, θέσπισε μειώσεις της φορολογίας τον Δεκέμβριο του 2017. Αν και ο Donald Trump είχε υποσχεθεί ότι η σχετική νομοθέτηση θα ήταν «ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που έχουν πάρει ποτέ για τα Χριστούγεννα οι άνθρωποι με μεσαίο εισόδημα αυτής της χώρας», πολλοί πιστεύουν ότι τελικά θα αποδειχθεί …άνθρακες ο θησαυρός.

Από τους 1.755 συμμετέχοντες στην έρευνα, το 21% είπε ότι το «νέο φορολογικό σχέδιο που ενέκρινε πρόσφατα το Κογκρέσο» θα οδηγήσει σε χαμηλότερη καταβολή φόρου. Περίπου το 27% δεν αναμένει ούτε θετική ούτε αρνητική επίδραση, ένα επιπλέον 29% πιστεύει ότι θα πληρώσει περισσότερα σε φόρους, και το 24% δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρο.

Οι απόψεις διαφέρουν βάσει των κομματικών προτιμήσεων των συμμετεχόντων. Το 33% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι θα πληρώσει λιγότερο και το 17% ότι θα πληρώσει περισσότερο. Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, όμως, είναι 8% και 45% αντίστοιχα.

Φαίνεται, εν τέλει, ότι το επιχείρημα ότι οι χαμηλότεροι φόροι οδηγούν σε αύξηση της καταναλωτικής αποταμίευσης δεν θα λειτουργήσει και πολύ αποτελεσματικά ενόψει των εκλογών του 2020.

Πάντως, παραμένει άγνωστο το κατά πόσο οι άνθρωποι έχουν σαφή εικόνα των φόρων που πλήρωσαν, ή του πραγματικού αντίκτυπου που οι μειώσεις στη φορολογία θα έχουν στο εισόδημά τους.