Παράταση στην αγωνία της απόφασης για την απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία

Παράταση στην αγωνία της απόφασης για την απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία
Novak Djokovic of Serbia takes part in a practice session ahead of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 13, 2022. (Photo by Mike FREY / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Photo: AFP
Ο υπουργός Μετανάστευσης θα αποφανθεί για το κατά πόσο ο νούμερο ένα τενίστας στη διεθνή κατάταξη θα παραμείνει στην χώρα, άρα θα έχει και την δυνατότητα να λάβει μέρος στο Australian Open.

Το θρίλερ με τον Νόβακ Τζόκοβιτς συνεχίζεται, αφού πιθανότατα ούτε σήμερα (13/1) θα παρθεί απόφαση από τον Υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Αλεξ Χοκ, όπως αναφέρει ο Τύπος της χώρας.

Ομοσπονδιακή πηγή της αυστραλιανής κυβέρνησης, που επικαλείται το τοπικό The Age, σημειώνει ότι ο Χοκ εξακολουθεί να εξετάζει το θέμα, αλλά δεν αναμένονται απόψε ανακοινώσεις.

Νωρίτερα, πραγματοποίηθηκε με μικρή χρονική καθυστέρηση η κλήρωση του τουρνουά και ο Τζόκοβιτς κληρώθηκε με τον Σέρβο συμπατριώτη του Μίομιρ Κεσμάνοβιτς.

Ο υπουργός Μετανάστευσης θα αποφανθεί για το κατά πόσο ο νούμερο ένα τενίστας στη διεθνή κατάταξη θα παραμείνει στην χώρα, άρα θα έχει και την δυνατότητα να λάβει μέρος στο Australian Open. Εάν ο Χοκ ακυρώσει εκ νέου τη βίζα του Τζόκοβιτς, τότε ο τενίστας θα οδηγηθεί σε απέλαση από τη χώρα.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον γνωστοποίησε ότι ο Χοκ εξετάζει την ακύρωση της βίζα του Τζόκοβιτς, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης.  Επανέλαβε πάντως με νόημα ότι οι μη εμβολιασμένοι αλλοδαποί υπήκοοι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα εκτός εάν έχουν έγκυρη ιατρική εξαίρεση.

Η παραδοχή Τζόκοβιτς

Η παραδοχή του Σέρβου τενίστα ότι, παρ’ όλο που ήξερε πως νοσούσε από κορωνοϊό δεν έμεινε σε καραντίνα, έχει κάνει ακόμα και φανατικούς υποστηρικτές του να τον κατακρίνουν.

Η ιατρική εξαίρεση, τα λάθη στην ταξιδιωτική φόρμα, η παραβίαση του σερβικού πρωτοκόλλου για την COVID και οι αντιφάσεις στις ημερομηνίες των τεστ έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών της Αυστραλίας και η απόφαση για τη συμμετοχή του ίσως ληφθεί πριν από τη σημερινή κλήρωση του αυστραλιανού Οπεν.

Ο κορυφαίος τενίστας της παγκόσμιας κατάταξης, με ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης παραδέχτηκε ότι γνώριζε πως έχει προσβληθεί από κορωνοϊό όταν φωτογραφήθηκε για γαλλικό ΜΜΕ, αλλά το έκανε «για να μην απογοητεύσει τον δημοσιογράφο», ενώ παραδέχτηκε ότι αφού είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα φωτογραφήθηκε με παιδιά.

Σε ό,τι αφορά το λάθος στην ταξιδιωτική δήλωση επέρριψε την ευθύνη στον ατζέντη του και εξέφρασε τον σεβασμό του προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

«Ήταν πάντα τιμή μου να παίζω στο Οπεν της Αυστραλίας. Είναι μία διοργάνωση που αγαπάνε όλοι και θα έχω την ευκαιρία να ανταγωνιστώ με τους καλύτερους στον κόσμο, μπροστά σε μερικούς από τους καλύτερους φιλάθλους στον κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο 34χρονος προπονήθηκε και χθες στο Ροντ Λέιβερ Αρίνα. Μαζί του ήταν και ο νεαρός Αυστραλός τενίστας Τρίσταν Σκούλκεϊτ.

Με την υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς ασχολούνται στην Αυστραλία τόσο το υπουργείο Εσωτερικών όσο και αυτό της Μετανάστευσης, ενώ και η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, επεσήμανε ότι για τα γεγονότα αυτά ο μεγάλος τενίστας θα κληθεί να λογοδοτήσει.

Ο Ελληνοαυστραλός υπουργός Μετανάστευσης Αλεξ Τζορτζ Χοκ, όπως φάνηκε αυτές τις ημέρες, δεν βιάστηκε να πάρει απόφαση εάν θα ακυρώσει ή όχι τη βίζα του αθλητή, καθώς θέλησε να ζυγίσει όλες τις παραμέτρους.