Παράταση της κράτησης Μόρσι

Παράταση της κράτησης Μόρσι

Για 15 ακόμη μέρες θα παραμείνει στα χέρια του στρατού ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου.

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέτεινε κατά 15 ημέρες την προσωρινή κράτηση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε και συνελήφθη από τον στρατό της Αιγύπτου στις 3 Ιουλίου.

Ο Μόρσι, ο οποίος κρατείται σε μυστική τοποθεσία από τον στρατό, τέθηκε επισήμως υπό προσωρινή κράτηση στις 26 Ιουλίου και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πιθανολογούμενη εμπλοκή σε φονικές επιχειρήσεις που αποδίδονται στην Χαμάς κατά την διάρκεια της εξέγερσης κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Οι κατηγορίες αφορούν ιδιαιτέρως την βοήθεια που φέρεται ότι του παρείχε η Χαμάς για να δραπετεύσει από φυλακή στην οποία τον είχε κλείσει το καθεστώς Μουμπάρακ στις αρχές του 2011, λίγο πριν ο τελευταίος εκδιωχθεί από την εξουσία.

Αιγυπτιακό δικαστήριο απεφάνθη στις 23 Ιουνίου ότι η Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στην Λωρίδα της Γάζας, καθώς και η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, εμπλέκονταν στην σημαντική αυτή απόδραση από την φυλακή του Ουάντι Νάτρουν, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Εκείνη την εποχή, ο Μόρσι είχε διαβεβαιώσει ότι ο ίδιος και άλλα 33 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων που κρατούνταν μαζί του δεν είχαν δραπετεύσει, αλλά «κάτοικοι τους είχαν ανοίξει τις πόρτες» της φυλακής.

Σύμφωνα με πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας, χιλιάδες κρατούμενοι υπέταξαν την αντίσταση των σωφρονιστικών υπαλλήλων στην Ουάντι Νάτρουν και διασκορπίστηκαν στις γειτονικές πόλεις και τα χωριά.

Πολλά άλλα ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων τελούν επίσης υπό προσωρινή κράτηση ή καταζητούνται από την δικαιοσύνη.

Επίσης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Αδελφών Μουσουλμάνων, μεταξύ των οποίων ο ανώτατος ηγέτης τους Μοχάμεντ Μπαντίε, αναμένεται να δικαστούν από τις 25 Αυγούστου για «υποκίνηση στον φόνο» διαδηλωτών που τάσσονταν κατά του Μόρσι.

Διαβάστε ακόμη: O αιγυπτιακός στρατός θα λάβει δράση εναντίον υποστηρικτών του Μόρσι