«Παραθυράκι» από το Ευρωδικαστήριο για επανεξέταση του προστίμου 1 δισ. ευρώ για την Intel

«Παραθυράκι» από το Ευρωδικαστήριο για επανεξέταση του προστίμου 1 δισ. ευρώ για την Intel
Photo:

Πλέον η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να εξετάζει πολύ πιο διεξοδικά τις υποθέσεις μονοπωλιακής συμπεριφοράς.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ζητήσει επανεξέταση του προστίμου ύψους ενός δισ. ευρώ που είχε επιβάλει η Κομισιόν στην Intel το 2009, φαίνεται πως δίνει και μια ανάσα και για τις Google και η Qualcomm, καθώς η θέση τους είναι πιθανόν να ενισχυθεί στις  επερχόμενες δικαστικές τους διαμάχες με την Κομισιόν.

Μπορεί το κατώτερο δικαστήριο το 2014 να απέρριψε αρχικά την έφεση της Intel να επανεξετάσει τα επιχειρήματά της, εν τούτοις το Δικαστήριο με τη νέα αυτή απόφαση επιβαρύνει την Κομισιόν με το λεγόμενο «βάρος της απόδειξης», την υποχρέωση δηλαδή να εξετάζει πολύ πιο διεξοδικά τις υποθέσεις μονοπωλιακής συμπεριφοράς και να επεξεργάζεται πολύ περισσότερο τα δικά της επιχειρήματα, καθώς εφεξής θα βρίσκεται η ίδια στο μικροσκόπιο των δικαστηρίων.

«Οι εταιρείες θα έχουν τώρα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν θα βρίσκονται ενώπιον της Κομισιόν και περισσότερες επιχειρήσεις θα προσφεύγουν εναντίον της στα δικαστήρια», προβλέπει ο Φοντ Χοσέινιαν, συνεργάτης της νομικής εταιρείας Freshfields. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Ράιν Βέσελινγκ, συνεργάτης της εταιρείας νομικών Stibbe, καθώς όπως δήλωσε στο Reuters, η απόφαση «ανεβάζει τον πήχυ για τις ρυθμιστικές αρχές που θα χρειάζεται να αποδεικνύουν ότι υπήρξε παραβίαση του ανταγωνισμού».

Η Κομισιόν επέβαλε στην Intel το πρόστιμο, που έως τότε αποτελούσε ρεκόρ υψηλού προστίμου, εκτιμώντας ότι η βιομηχανία μικροεπεξεργαστών προσπαθούσε να εξουδετερώσει τον ανταγωνισμό από την Advanced Micro Devices (AMD) προσφέροντας εκπτώσεις στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell, Hewlett-Packard Co, NEC και Lenovo ως κίνητρα για να επιλέγουν τους δικούς της επεξεργαστές.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το αν τελικά θα ακυρωθεί η αρχική απόφαση που έλαβε η Κομισιόν το 2009.