«Παράθυρο» λίγων ωρών από το Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας από αμάχους

«Παράθυρο» λίγων ωρών από το Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας από αμάχους
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τον αριθμό των νεκρών του 51ήμερου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς το 2014.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ένα ολιγόωρο χρονικό διάστημα για εκκένωση των αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω των προετοιμασιών για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα και καθώς κλιμακώνεται η πολεμική σύγκρουση με τη Χαμάς.

Οι ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι δεν θα πλήξουν στόχους σε τμήματα της Γάζας μεταξύ 10:00 π.μ. και 13:00 της Κυριακής για να επιτρέψουν στους κατοίκους της πόλης της Γάζας και της βόρειας Λωρίδας της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Χαν Γιουνίς και τις περιοχές που βρίσκονται νότια της κοιλάδας της Γάζας.

Οι IDF παρείχαν χθες δύο διαδρόμους εκκένωσης και δήλωσαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις βόρειες περιοχές.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι ανθρώπινες απώλειες από την πλευρά του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου -όταν και ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς– φτάνουν τους 1.300. Ακόμα, οι IDF ανακοίνωσαν την Κυριακή πως τουλάχιστον 279 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από το περασμένο Σάββατο.

Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που έχουν επιβεβαιωμένα απαχθεί από τη Χαμάς ανέρχεται σε 126.

Ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας είχε αυξηθεί σήμερα το πρωί σε 2.329, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 9.714, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η ίδια πηγή ανέφερε νωρίς το πρωί της Κυριακής ότι μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί 300 άτομα -κυρίως παιδιά και γυναίκες- και άλλα 800 έχουν τραυματιστεί.

Το Bloomberg σημειώνει πως ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τον αριθμό των νεκρών του 51ήμερου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς το 2014.

Στον πόλεμο του 2014 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 2.200 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Τότε ήταν η πιο θανατηφόρα και καταστροφική βία από τότε που η Χαμάς ανέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας.

NYT: Ο καιρός καθυστέρησε την έναρξη της εισβολής

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στη  Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ οι New York Times.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Το δημοσίευμα των NYT συμπληρώνει πως η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε καταφύγια και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη.

Στην ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: