«Παρελθόν» τα προφίλ με χιλιάδες φίλους στο Facebook

«Παρελθόν» τα προφίλ με χιλιάδες φίλους στο Facebook
Photo:

Μόνο 150 άτομα μπορεί να είναι αληθινοί φίλοι σας στο Facebook

Σίγουρα θα έχετε προσέξει ανθρώπους στο Facebook που διαθέτουν ένα και δύο ίσως και τρία προφίλ καθώς έχουν πολλούς φίλους. Κάτι τέτοιο ίσως αποτελέσει παρελθόν αφού σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ικανός να αναπτύξει έως 150 φιλίες.

Με την άνοδο των social media, αρκετοί πίστεψαν πως μπορούμε να υπερβούμε αυτά τα όρια, καθώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με περισσότερους ανθρώπους σε λιγότερο χρονικό διάστημα. Η θεωρία αυτή είναι εσφαλμένη όπως φαίνεται από τα ευρήματα της έρευνας.

Λόγω των περιορισμών των εγκεφαλικών δυνατοτήτων και του ελεύθερου χρόνου μας, κανείς μας δεν μπορεί να καλλιεργήσει περισσότερες από 150 πραγματικές φιλίες στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην καθημερινότητα. Κάπως έτσι όλες οι υπόλοιποι είναι απλές γνωριμίες, άνθρωποι δηλαδή τους οποίους απλά θα αναγνωρίζαμε αν τους βλέπαμε έξω.

Το θεωρητικό όριο των 150 φίλων, έχει γίνει γνωστό ως αριθμός Ντάνμπαρ, από τον Βρετανό εξελικτικό βιολόγο καθηγητή Ρόμπιν Ντάνμπαρ, που υπογράφει και την πρόσφατη έρευνα.

Όπως τονίζει ο καθηγητής «Ίσως υπάρχει περισσότερη ευελιξία στο διαδίκτυο, αλλά όχι πολλή. Ο καθένας μας έχει περιορισμένα όρια στην ικανότητα κοινωνικής δικτύωσης και επιλέγουμε είτε να συναναστρεφόμαστε επιφανειακά με πολλούς ανθρώπους είτε βαθύτερα με λιγότερους. Όπως και να έχει, όμως, δεν μπορούμε να υπερβούμε αυτά τα όρια».

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν διαφορετικά στρώματα φιλίας. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει ως πέντε καρδιακούς φίλους, 15 κολλητούς φίλους, 50 καλούς φίλους, 150 φίλους, 500 γνωστούς και 1.500 ανθρώπους που γνωρίζει εμφανισιακά.

«Το στρώμα των 150 φίλων είναι το σημαντικό. Αυτό προσδιορίζει τους ανθρώπους που έχουμε ειλικρινή, ανταποδοτική σχέση, εκείνους στους οποίους έχουμε υποχρεώσεις ή που μπορούμε να ζητήσουμε χάρη. Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν 500 ή 1.500 φίλους στο Facebook, αλλά αυτό σημαίνει ότι περιλαμβάνουν ανθρώπους που στην πραγματικότητα είναι γνωστοί τους ή απλά γνωρίζουν εμφανισιακά. Το Facebook δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα στρώματα της φιλίας», εξηγεί.

Ο καθηγητής Ντάνμπαρ και η ομάδα του συμπεριέλαβαν 3.300 άτομα στην έρευνα, τους οποίους χώρισαν σε δυο ομάδες. Η πρώτη ομάδα είχε 155 φίλους στο Facebook, ενώ η δεύτερη είχε 183 φίλους. Όταν ερωτήθηκαν, όμως, σε πόσους από αυτούς τους φίλους θα μπορούσαν να στηριχτούν σε περίπτωση ανάγκης, απάντησαν μόλις τέσσερα άτομα. Στην ερώτηση, σε πόσα άτομα θα μπορούσαν να απευθυνθούν για κατανόηση, η απάντηση ήταν 14 άτομα, δηλαδή όσα θα ήταν και στην πραγματική ζωή.