Παρέμβαση Jamie Dimon: Η εποχή που ζούμε ξυπνά μνήμες 2008. Μπορεί να υπάρξει κόλαση 

Παρέμβαση Jamie Dimon: Η εποχή που ζούμε ξυπνά μνήμες 2008. Μπορεί να υπάρξει κόλαση 
epa05050930 CEO of JP Morgan Chase Jamie Dimon participates in a panel discussion entitled 'Financial Inclusion to Advance Global Growth and Equality', during the Financial Inclusion Forum hosted by the US Department of the Treasury and the US Agency for International Development (USAID) at the Treasury Department in Washington, DC, USA, 01 December 2015. The forum brought together leaders from the US and foreign governments, financial institutions and other corporations, and nonprofits; to discuss ways to increase access to safe and affordable financial services. EPA/MICHAEL REYNOLDS EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η κατάσταση μου θυμίζει λίγο τα στεγαστικά δάνεια το 2008» είπε ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης

Μνήμες από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, που ξέσπασε το 2008, ξυπνά στον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan, Jamie Dimon, η αγορά του private credit. Αν και πρόκειται για έναν αναπτυσσόμενο τομέας, ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης προειδοποίησε πως τμήματά του παρουσιάζουν προβλήματα παρόμοια με αυτά που είχε η αγορά στεγαστικών δανείων πριν από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008, συμπεριλαμβανομένων αμφισβητούμενων αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας από οίκους αξιολόγησης.

«Έχω δει μερικές από αυτές τις συμφωνίες που αξιολογήθηκαν από οίκο αξιολόγησης και πρέπει να ομολογήσω ότι με σόκαρε η βαθμολογία τους», είπε σε συνέδριο την Τετάρτη, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η κατάσταση μου θυμίζει λίγο τα στεγαστικά δάνεια το 2008».

Ο Dimon δεν έκανε ευθεία αναφορά στη Μεγάλη Ύφεση, αλλά περιέγραψε το ζήτημα με τα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου που κατέστρεψαν την αγορά κατοικίας το 2008, πυροδοτώντας μια οδυνηρή παγκόσμια οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι τράπεζες κατηγορήθηκαν για εσφαλμένο τρόπο αξιολόγησης των στεγαστικών δανείων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εταιρείες ιδιωτικής πίστωσης θα μπορούσαν να βιώσουν παρόμοια μοίρα εάν υπάρξουν προβλήματα με τα δάνεια στον κλάδο τους. «Τότε οίκοι αξιολόγησης τους βαθμολογούσαν και έδιναν διπλό Α ή τριπλό Α, αλλά ουσιαστικά δεν έπρεπε, επειδή δεν έκαναν ανάλυση για το στοιχείο subprime», είπε.

Αμέσως μετά από αυτά τα σχόλια, ο Dimon είπε ότι όσον αφορά την ιδιωτική πίστωση, υπάρχει μια παρόμοια δυναμική στο παιχνίδι σήμερα. «Δεν περιμένω να είναι συστημικό, αλλά περιμένω να υπάρχουν προβλήματα», πρόσθεσε.

Κακοί δρώντες στην ιδιωτική πίστωση

Η ιδιωτική πιστωτική αγορά, όπου μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου δανείζουν σε δανειολήπτες, έχει αναγεννηθεί τα τελευταία χρόνια, με τις τράπεζες να μειώνουν τον δανεισμό τους λόγω ρυθμιστικού ελέγχου, πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων. 

Τα περιουσιακά στοιχεία και τα δεσμευμένα κεφάλαια στον κλάδο αυξήθηκαν από περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από μια δεκαετία σε 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Παράλληλα, τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση στον κλάδο αναμένεται να φτάσουν τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση 2024 του Preqin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχοντας κατά νου αυτήν την ανάπτυξη ρεκόρ, ο Dimon είπε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα στον ιδιωτικό δανεισμό, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των ιδιωτών δανειστών να προσφέρουν τροποποιήσεις δανείων και λογικές συμφωνίες που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε μετρητά. Η αγορά ιδιωτικής πίστωσης είναι επίσης γεμάτη κυρίως από μακροπρόθεσμους επενδυτές, πράγμα που σημαίνει ότι «δεν πρόκειται να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις να κάνουν ανόητα βραχυπρόθεσμα πράγματα» προκειμένου να έχουν συγκεκριμένες αποδόσεις.

Αλλά ο Dimon συνέχισε λέγοντας ότι οι ιδιώτες δανειστές «δεν είναι όλοι καλοί» – και αυτό είναι το θέμα. «Το πρόβλημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές προκαλείται συχνά από τους μη καλούς, τους ανθρώπους που κάνουν τα λάθη», εξήγησε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη stress tests. Αναρωτήθηκε επίσης εάν ορισμένοι ιδιώτες δανειστές κάνουν επαρκή έρευνα πριν δανείσουν και σημείωσε ότι ορισμένα ιδιωτικά δάνεια στερούνται πιστοληπτικής ικανότητας.

Επιπλέον, ο Dimon προειδοποίησε ότι πολλοί επενδυτές δεν εκτιμούν πόσο τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν υποτιμήσει τα χαρτοφυλάκιά τους. «Καταλαβαίνουν οι άνθρωποι τι είπα σχετικά με τα επιτόκια που επηρεάζουν την αξία αυτών των πραγμάτων σήμερα;» διερωτήθη.

Αφού περιέγραψε τους βασικούς κινδύνους, ο Dimon προειδοποίησε ότι η είσοδος των μικροεπενδυτών στον κλάδο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα. Επειδή τα χρήματα που επενδύονται σε ιδιωτική πίστωση είναι συχνά κλειδωμένα για χρόνια, ο Διευθύνων Σύμβουλος φοβάται ότι οι μικροεπενδυτές θα αντιδράσουν άσχημα εάν γράψουν ζημίες. Ο Dimon αναρωτήθηκε τι θα συμβεί «αν μια ηλικιωμένη κυρία ανακαλύψει ότι δεν μπορεί να πάρει τα χρήματά της πίσω. Μπορεί να υπάρξει κόλαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune