Παρέμβαση Πούτιν πριν τις ουκρανικές εκλογές

Παρέμβαση Πούτιν πριν τις ουκρανικές εκλογές

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε εμμέσως «αναβολή» των εκλογών και διακοπή της στρατιωτικής δράσης κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών.

«Θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να δημιουργήσουμε σχέσεις με τους ανθρώπους που θα έρθουν στην εξουσία την ώρα που συνεχίζεται η τιμωρητική επιχείρηση στη νότια και νοτιοανατολική Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας εμμέσως από την κυβέρνηση του Κιέβου να διακόψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Καθώς απομένουν τέσσερις ημέρες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές στην Ουκρανία για την εκλογή νέου προέδρου κι ενώ η κρίση στη χώρα δεν δείχνει να μειώνεται, ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να προτείνει την παράταση της διεξαγωγής των ουκρανικών εκλογών, μέχρις ότου διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για την υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος από το Κίεβο, το οποίο θα δίνει περισσότερη αυτονομία στις επαρχίες της, κάτι που η Μόσχα πιστεύει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στα ανατολικά.

«Κατά τη γνώμη μου θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρο, από νομική άποψη, να διεξαχθεί πρώτα ένα δημοψήφισμα για όλα τα βασικά θέματα, ένα δημοψήφισμα για το σύνταγμα και μετά να εκλεγεί ο πρόεδρος και το κοινοβούλιο βάσει του συντάγματος αυτού», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε πως «αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι οι ίδιες οι εκλογές, αλλά η δημιουργία σχέσεων με όλες τις επαρχίες της Ουκρανίας ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν πολίτες οπουδήποτε κι αν ζουν».

Την ίδια ώρα, από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «Εάν η Ρωσία υπονομεύσει τις εκλογές στην Ουκρανία, οφείλουμε να παραμείνουμε αποφασισμένοι για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και πρέπει να είμαστε επίσης αποφασισμένοι να επενδύσουμε στη νατοϊκή συμμαχία». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στη συνέχεια επανέλαβε πως οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στο άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα των χωρών μελών, και τόνισε ότι η Συμμαχία θα ενισχύσει την παρουσία της στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη «στον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα».

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στην εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και επεσήμανε πως η αντιμετώπιση του ζητήματος προτάσσει την ανάπτυξη μιας ασφαλούς, διαφοροποιημένης και διασυνδεδεμένης ενεργειακής αγοράς, που θα αποτελέσει το επόμενο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι πλέον η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς πόρους ως όπλο ενάντια σε οποιονδήποτε στην περιοχή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Χθες η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε εκ νέου από την πλευρά της την απαίτηση της Μόσχας να προπληρώνει το Κίεβο τις παραδόσεις φυσικού αερίου. «Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία εκ μέρους της ρωσικής πλευράς για μια ρύθμιση της διαφοράς μας για την τιμή του φυσικού αερίου, το θέμα της προπληρωμής δεν μπορεί να τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.

Η Ρωσία έχει ζητήσει από το Κίεβο να πληρώνει εκ των προτέρων για το φυσικό αέριο που θα αγοράζει από την 1η Ιουνίου και ταυτοχρόνως απειλεί ότι θα διακόψει τον εφοδιασμό της χώρας στις 3 Ιουνίου εάν δεν ρυθμίσει τα χρωστούμενά της για αυτόν τον μήνα, που ανέρχονται στο 1,66 δισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη:

Το φυσικό αέριο «πρωταγωνιστής» στις εκλογές της Ουκρανίας

Γιατί κανένας δεν ακουμπάει το αφεντικό της Gazprom

Η Ρωσία απειλεί να αποχωριστεί το δολάριο

Ρωσία: «Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου»