«Πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο» από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Έντονο προεκλογικό ύφος είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του κόμματος, όπου κάλεσε σε συμπαράταξη δυνάμεων για νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

«Πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας να συμμετάσχουν στη συζήτηση για το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής Ελλάδας μέσα από έναν ευρύ διάλογο», απηύθυνε σήμερα κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, σε μια ομιλία με έντονα προεκλογικό ύφος, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπαράταξης ευρύτερων δυνάμεων «που θα φέρει τη μεγάλη νίκη στις επερχόμενες εκλογές». Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πρότασή του για τη διοργάνωση θεματικών συνεδρίων όπου θα συναντηθούν οι πιο ζωντανές δυνάμεις της επιστήμης, της διανόησης και του πολιτισμού, μαζί με όλους πολίτες, με στόχο αυτή η συνάντηση της δημιουργίας και της δημοκρατίας να καταλήξει σε κείμενα θέσεων και διαρκείς επιτροπές. Και όλοι μαζί, όπως είπε, να συγκροτήσουν ένα Διαρκές Φόρουμ για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, της οικονομίας και του κράτους, για ν’ αλλάξει η μοίρα του λαού και του τόπου.

«Από σήμερα», είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ:

-Διευρύνεται η συζήτηση για το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ
-Ξεκινά εργασία στα πρότυπα της επιτροπής προσωπικοτήτων για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα
-Συγκροτούνται και άλλες επιτροπές, στα μεγάλα ζητήματα που αποτελούν και τους άξονες του νέου κυβερνητικού προγράμματος:

1. Η Παραγωγική ανασυγκρότηση
2. Η Κοινωνική προστασία από την ανθρωπιστική κρίση
3. Η Ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης
4. Η πολιτική για τη Διαπραγμάτευση του χρέους, τις τράπεζες και τα εργαλεία ρευστότητας
5. Η Πολιτισμική αναγέννηση
6. Οι αλλαγές στο Πολιτικό σύστημα, μια επιτροπή που ήδη υπάρχει.

Διαβάστε ακόμη: Στους 100 «κορυφαίους παγκόσμιους διανοητές» του Foreign Policy ο Τσίπρας

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Βουλής για τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι «αποκαλύφθηκε η γύμνια των επιχειρημάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η αμηχανία και η αγωνία μπροστά στα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής τους. Αποκάλυψε τη συντριπτική υπεροχή σε επιχειρήματα, πρόγραμμα και επεξεργασίες για την έξοδο από τη κρίση, του ΣΥΡΙΖΑ έναντι τα μνημονιακής συγκυβέρνησης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χτες ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται να εκτελεσθεί ως έχει, «αλλά να αναθεωρηθεί με νέα μέτρα όταν θα συμφωνήσουν με την τρόικα πόσο μεγάλο είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2014. Αλλά, θα τον αναθεωρήσουμε εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων και των αγροτών».

Ανεφερόμενος στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, είπε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, απαιτούν τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, συμπεριφέρονται ως πληρεξούσιος των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων -«των αρπακτικών “distress” funds», απαιτούν ομαδικές απολύσεις σε μια χώρα που η ανεργία ήδη καλπάζει στο 30%.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό για επιμονή σε «ένα ακόμη μεγάλο διαρκές και επαναλαμβανόμενο ψέμα για τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία, ότι δήθεν το αδελφό μας κόμμα εκεί, το κόμμα της αριστεράς δεν θέλει το κούρεμα του χρέους και αρνείται τη συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση από αυτήν».

«Αν ο τόπος έχει ανάγκη από μία μεγάλη μεταρρύθμιση, αυτή είναι μία και μόνη: Να κάνουμε παρελθόν, να τελειώσουμε σήμερα κιόλας το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς», επεσήμανε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη: Στο «φουλ» οι μηχανές στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της υποψηφιότητας Τσίπρα

«Οι Ευρωεκλογές θα είναι ηχηρό χαστούκι στις δυνάμεις του μνημονίου»
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, για να υπογραμμίσει ότι στην κυβέρνηση «μέσα στο πανικό τους για την επερχόμενη συντριπτική τους ήττα, μαγειρεύουν διάφορα εκλογικά συστήματα και εκλογικά σενάρια, με στόχο τη φαλκίδευση της θέλησης του λαού, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014». Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μεταφέρει τις ευρωεκλογές, ούτως ώστε να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για πολύ φτηνό τέχνασμα, το οποίο μόνο τον φόβο τους μπροστά στην εκλογική ήττα αποδεικνύει, διότι γνωρίζουν ότι οι ευρωεκλογές που θα προηγηθούν του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών θα είναι ένα ηχηρό χαστούκι στις δυνάμεις του μνημονίου». Έτσι κι αλλιώς, σημειώσε, «ότι κι αν σκαρφιστούν, ότι κι αν επιχειρήσουν, το ρεύμα του ποταμού δεν γυρίζει πίσω και θα πνιγούν στην ωριμότητα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού».

Με αφορμή τη συζήτηση και την έγκριση της κοινής δήλωσης που θα κάνουν τα 39 κόμματα που συμμετέχουν στο Κόμμα Ευρωπαïκής Αριστεράς στο συνέδριό τους στη Μαδρίτη στις 13-15 Δεκεμβρίου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ευρώπη παραμένει το κατ’ εξοχήν πεδίο ταξικών συγκρούσεων.

«Δικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κινήματος κατά της λιτότητας. Ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που θα παλέψει για μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη της ειρήνης, της εργασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της οικολογίας, της ισότητας ανάμεσα στα φύλα, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης», είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να επικυρωθεί ως υποψήφιος της Ευρωπαïκής Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαïκής Επιτροπής.

«Στις επερχόμενες ευρωεκλογές το διακύβευμα δεν είναι μόνο η αλλαγή των συσχετισμών, αλλά η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και ανατροπή. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Όχι μόνο στον Νότο της Ευρώπης. Σε ολόκληρη την Ευρώπη και για να γίνει αυτό, είναι ανάγκη να ενισχυθεί η αριστερά», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Παντελής Σαιτας

Διαβάστε ακόμη: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 25% σε δημοσκόπηση της Pulse