Παύλος Μυλωνάς: Έρχεται άλμα επενδύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια

Παύλος Μυλωνάς: Έρχεται άλμα επενδύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια
Ï íÝïò äéåõèýíùí óõìâïýëïò ôçò ÅôÅ Ðáýëïò ÌõëùíÜò ìéëÜåé êáôÜ ôçí äéÜñêåéá ôçò ÅôÞóéáò ÔáêôéêÞò ÃåíéêÞò ÓõíÝëåõóçò ôùí Ìåôü÷ùí ôçò ÅèíéêÞò ÔñÜðåæáò óå êåíôñéêü îåíïäï÷åßï ôçò ÁèÞíáò, ÐÝìðôç 26 Éïõëßïõ 2018. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας, αλλά και την πορεία του εγχώριου τραπεζικού τομέα.

Ένα άλμα επενδύσεων μέσα στα επόμενα χρόνια, από Έλληνες και ξένους που πιστεύουν στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας, προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας δηλώνει αισιόδοξος ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να πυροδοτήσουν μια μεγάλη αύξηση στις επενδύσεις. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Η σταθερότητα της οικονομικής πολιτικής, η συνεπής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ένα πιο λειτουργικό και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό. Μεταξύ άλλων, εννοώ σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στη δομή και στον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, στην αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, στην παιδεία και στη νομοθεσία για τις χρήσεις γης. Έτσι θα προσελκύσουμε τις άμεσες επενδύσεις που είναι απαραίτητες για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Σε μια αναφορά του στην πρόσφατη περιπέτεια της χώρας και σε λάθη που κλόνισαν την τραπεζική πίστη και αύξησαν τα κόκκινα δάνεια, επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πλήγμα για την ελληνική οικονομία ήταν ότι «από άστοχους χειρισμούς, τόσο δικούς μας όσο και των εταίρων, άνοιξε η συζήτηση για το Grexit. Αυτό τρομοκράτησε τον κόσμο της οικονομίας». Και συμπληρώνει: «Τα προβλήματα της οικονομίας θα μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε με μικρότερο κόστος, κοινωνικό και οικονομικό, σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, χωρίς τον πανικό που δημιούργησε η δυνητική έξοδος από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα».

Για τις τράπεζες αναφέρει ότι πρώτο μέλημά τους πρέπει να είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ δεν βλέπει ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα πριν να ολοκληρωθεί το εγχείρημα αυτό που θα απαιτήσει τουλάχιστον μία τριετία. “Να τονίσω ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος για τα κόκκινα δάνεια. Ήδη έχουν μειωθεί κατά 27 δισ. ευρώ παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία δεν διευκόλυνε για ρυθμίσεις ούτε τις τράπεζες ούτε τους δανειολήπτες. Σε βάθος τριετίας, επίσης, θα μειωθούν περαιτέρω κατά 50 δισ. ευρώ”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, τονίζει ότι “αλλάζει ριζικά” με ανανέωση της διοικητικής ομάδας, με άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των πελατών και απόκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στην αγορά. “Δημιουργούμε την Εθνική του αύριο”, αναφέρει χαρακτηριστικά.