PC «πολύ σκληρά για να πεθάνουν»

PC «πολύ σκληρά για να πεθάνουν»

Παρά τις νέες κονσόλες, τα παιχνίδια για Η/Υ είναι ακόμα εδώ.

Tου Πίτερ Σούτσιου

Παρά τη φθίνουσα τάση της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών και βέβαια παρά την ανάπτυξη νέων κονσόλων από τη Microsoft και τη Sony, τα παιχνίδια που φτιάχνονται ειδικά για υπολογιστές παραμένουν ολοζώντανα.

Είναι γεγονός ότι οι δύο εταιρείες κονταροχτυπιούνται όχι μόνο για την αγορά παιχνιδιών, αλλά και στο λεγόμενο «πόλεμο του σαλονιού» για την αγορά κονσόλων βιντεο-παιχνιδιών. Εν τω μεταξύ, ο Η/Υ παραμένει ένα αξιόπιστο μηχάνημα για παιχνίδια, ενώ και η τιμή του πέφτει ενώ οι κονσόλες παραμένουν στα ίδια επίπεδα τιμών – το PlayStation 4 της Sony θα κοστίζει 399 δολάρια όταν κυκλοφορήσει το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ το Xbox One της Microsoft θα κοστίζει 499 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Xbox One και Playstation 4 μονοπωλούν το ενδιαφέρον

«Εδώ και 20 χρόνια με ρωτάνε σχετικά με την πτώση των παιχνιδιών για Η/Υ, όμως αυτά είναι ακόμα ζωντανά. Συνεπώς, όχι, δεν βλέπω καμία πτώση», λέει ο ειδικός στην αγορά βιντεο-παιχνιδιών Μαρκ Μπάλντγουιν. «Ο Η/Υ διατηρεί μία τεράστια βάση χρηστών», συμπληρώνει.

Είναι γεγονός ότι αν και τα παιχνίδια αγώνων ταχύτητας και χρήσης όπλων προσφέρονται πλέον σε όλες τις πλατφόρμες, τα παιχνίδια στρατηγικής παραμένουν σχεδόν αποκλειστικά κτήμα των Η/Υ. «Για συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών, ο Η/Υ υπερτερεί έναντι μιας κονσόλας, όμως κανένας δεν προωθεί πραγματικά τα πλεονεκτήματά του ως πλατφόρμας», σημειώνει ο Ρομπ Έντερλε, αναλυτής της αγοράς παιχνιδιών. «Είναι κρίμα γιατί οι Η/Υ είναι συχνά καλύτερες πλατφόρμες βιντεο-παιχνιδιών, ως προς τη δυνατότητα αναβάθμισης και το εύρος των εφαρμογών. Απλά, δεν προωθούνται όπως θα έπρεπε», καταλήγει.

Αλλά ακόμα και στην κατηγορία παιχνιδιών shooter, όπου τόσο η Microsoft όσο και η Sony βάζουν τα δυνατά τους, οι μεγαλύτεροι τίτλοι – όπως οι σειρές Battlefield της Electronic Arts και Call of Duty της Activision – διατίθενται και για Η/Υ.

Διαβάστε ακόμη: Insection: Το ελληνικό videogame στο Kickstarter

Από την πλευρά τους, οι προγραμματιστές παιχνιδιών συνεχίζουν να εστιάζουν στους Η/Υ, σε περιοχές όπως π.χ. η πρώην Ανατολική Ευρώπη, στην οποία δραστηριοποιούνται πολλές μικρότερες εταιρείες ανάπτυξης παιχνιδιών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι Η/Υ θα κυριαρχήσουν σε συγκεκριμένες αγορές, όπως αυτή της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, εξαιτίας του υψηλού κόστους μετατροπής ενός παιχνιδιού σε παιχνίδι για κονσόλα.

Αφετέρου, φαίνεται ότι το παραδοσιακό πλεονέκτημα των Η/Υ έναντι των κονσόλων -το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εισόδου στην αγορά για τους μικρής κλίμακας παραγωγούς παιχνιδιών- έχει αρχίσει να μετριάζεται. Η Microsoft είναι δεδομένο ότι θα ήθελε μακροπρόθεσμα να θέσει τον Η/Υ εκτός μάχης, υπέρ της κονσόλας Xbox κι ένας τρόπος είναι το άνοιγμα σε μικρότερους developers. Ο Μπαλντγουιν επισημαίνει ότι «η Microsoft προσπαθεί να βάλει εμπόδια στον Η/Υ ως πλατφόρμα παιχνιδιών. Μακροπρόθεσμα, θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει το πλεονέκτημα του Η/Υ έναντι της κονσόλας». Η συνέχεια επί της οθόνης!