«Πεδίο μάχης» το κέντρο των Βρυξελλών

«Πεδίο μάχης» το κέντρο των Βρυξελλών

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη μεγάλη διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας στην «πρωτεύουσα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκαν σήμερα στο κέντρο των Βρυξελλών όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι -τουλάχιστον 25.000 σύμφωνα με εκπρόσωπο της βελγικής αστυνομίας- διαδήλωσαν έπειτα από έκκληση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) ενάντια στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη.

Κατά το τέλος της διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη -κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία, αλλά και μια μικρή ομάδα Ελλήνων εργαζόμενων- οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων και μιας αντλίας νερού για να απομακρύνουν το πλήθος που «πολιορκούσε» πετώντας πέτρες και πορτοκάλια τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και την πρεσβεία των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους της να παραμείνουν «κλειδαμπαρωμένοι» στο εσωτερικό της.

«Μέτρα λιτότητας= διαρκής φτώχεια», «Λαός, όχι κέρδος», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

«Το μήνυμά μας είναι απλό, όμως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να το ακούσουν. Το μήνυμά μας είναι ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν σε απάντηση στην οικονομική κρίση δεν αρκούν και στην πραγματικότητα έχουν επιδεινώσει την οικονομική και κοινωνική κρίση. Το μήνυμά μας είναι ότι η λιτότητα δεν λειτουργεί», δήλωσε η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Μπερναντέτ Σεγκόλ.

1/9

Στόχος της κινητοποίησης ήταν «να ανοίξει ένας νέος δρόμος στην Ευρώπη χωρίς λιτότητα, όμως με ισχυρές επενδύσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ποιότητας», είπε από την πλευρά της η Εμανουέλα Μπονασίνα, εκπρόσωπος της CES, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου «υποψήφιους που θα αλλάξουν τον τρόπο που διοικείται η ΕΕ».

Περισσότεροι από 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι. Οι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια από το 2008 και σε 18 από τις 28 χώρες της ΕΕ οι πραγματικοί μισθοί έχουν σημειώσει πτώση, επισημαίνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

«Η κατάσταση των νέων είναι ακόμη χειρότερη: 7,5 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν. Πολλοί από τους πιο μορφωμένους και με το ισχυρότερο επιχειρηματικό πνεύμα εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να αναζητήσουν εργασία αλλού», υπογράμμισε η Σεγκόλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να υπάρξει μια «χαμένη γενιά».

Διαβάστε ακόμη: 

Επιδείνωση της φτώχειας στην Ελλάδα και το 2013

Κομισιόν: Αύξηση της «φτώχειας στην εργασία» το 2013