«Πεφωτισμένη Δεσποτεία»

«Πεφωτισμένη Δεσποτεία»

Δεν χρειαζόμαστε τόσο «τεχνοκράτες», όσο έναν πολιτικό δίκαιο, ηθικό και φιλόσοφο να φέρει την ελπίδα αλλά και τους πολίτες πίσω στην πολιτική.

Φανταστείτε να σας δινόταν η ευκαιρία να συνομιλήσετε με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα πάντα ,πλην της Πολιτικής! Στο ασύλληπτο αυτό σενάριο, με μια ατζέντα συζήτησης που θα περιελάμβανε θέματα Ηθικής, Λογικής και ότι ακόμα μπορεί να χωρέσει ο νους, το ζητούμενο θα ήταν να αξιολογήσετε τον χαρακτήρα, όχι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θα απογοητευόσασταν από τις απαντήσεις και τις απόψεις τους. Η κοινωνική ευημερία δεν είναι μόνο Business Plans!

Ο Πλάτωνας στην «Πολιτεία», έθεσε την αναγκαιότητα τόσο των «βασιλέων να φιλοσοφούν», όσο και ιδανικά, των «φιλοσόφων να βασιλεύουν». Αιώνες αργότερα, στον Διαφωτισμό, η ανάγκη αυτή ονομάστηκε «Πεφωτισμένη Δεσποτεία». Δυστυχώς οι έννοιες αυτές δεν υφίστανται σήμερα.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ποσοτικούς και όχι ποιοτικούς στόχους, «παραγωγικότητα», «ΑΕΠ» κλπ, αλλά και επικοινωνιακά τεχνάσματα και πυροτεχνήματα, δεν νιώθετε το ποιοτικό κενό;  Αυτό που λείπει είναι ένας σύγχρονος «φιλόσοφος-βασιλιάς», ο οποίος θα ανεβάσει την ψυχική διάθεση των πολιτών. Χρειάζεται κάποιος, ο οποίος θα ξεφύγει από τη μίζερη πολιτική πραγματικότητα, που κυριαρχείται από μετριότητες. Χρειαζόμαστε κάποιον που θα τηρήσει την έννοια του «κοινωνικού συμβολαίου», που θα μιλήσει στον πολίτη, που θα εμπνεύσει!

Δεν χρειαζόμαστε τόσο «τεχνοκράτες», όσο έναν πολιτικό δίκαιο, ηθικό και φιλόσοφο να φέρει την ελπίδα αλλά και τους πολίτες πίσω στην πολιτική. Όσο λείπει αυτό, θα καπηλεύονται την πολιτική ζωή αυτοί που έφεραν την καταστροφή.

Σκέψεις προ της Κάλπης…