«Πέφτουν» σήμερα οι υπογραφές για τον αγωγό

«Πέφτουν» σήμερα οι υπογραφές για τον αγωγό

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Gazprom  Αλεξέι Μίλερ- Συναντήσεις με Τσίπρα και Λαφαζάνη.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να τεθεί ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται και οι ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας.
Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στις 4 το απόγευμα, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα-στις 2 το μεσημέρι- θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο νέος αγωγός, για τον οποίο είχαν συζητήσει Πούτιν και Τσίπρας στη Μόσχα, αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποσκοπώντας στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας. Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού υπολογίζεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στα οφέλη για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται η βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Κατά την επίσκεψη του Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα, θα συζητηθεί και το ζήτημα της τρέχουσας σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom. Όλα αυτά, μία ημέρα πριν ο κ. Λαφαζάνης ταξιδέψει στη Σόφια προκειμένου να συμμετάσχει σε τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την προώθηση του λεγόμενου «κάθετου» αγωγού που αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων πηγών εφοδιασμού των χωρών της περιοχής με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) με μεταφορική ικανότητα έως 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.