Πέγκυ Αντωνάκου (Google) στο Fortune Greece: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 10-12 δισ. ευρώ ετησίως

«Είναι η ώρα να επιστρέψουμε στα θρανία» δήλωσε στο Fortune Greece, Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία της αναφορικά με την εκπαίδευση σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα (AI Skilling Initiative in Greece).

Από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Google ανακοίνωσε τη νέα πρωτοβουλία της αναφορικά με την εκπαίδευση σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα (AI Skilling Initiative in Greece), με στόχο την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης μέσω του AI και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών, προσβάσιμων σε όλους. Στόχος του νέου Προγράμματος Εκπαίδευσης σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο θα υλοποιηθεί από κοινού με ειδικούς και μέσω σημαντικών συνεργασιών, είναι καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δεξιοτήτων και γνωστικών πεδίων που σχετίζονται με το AI. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας Grow with Google.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια της νέας οικονομικής έκθεσης που διεξήγαγε η Implement Consulting Group για λογαριασμό της Google, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι  η εκτενής υιοθέτηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 10-12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, μια συνεισφορά που θα αποτυπωθεί σε περίπου δέκα χρόνια από τώρα, όταν η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να έχει ενσωματωθεί πλήρως στην παραγωγική διαδικασία και οικονομία. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο +6% του ελληνικού ΑΕΠ. Ο αντίκτυπος της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγικότητας για την πλειονότητα των εργαζομένων (62%) η οποία υπολογίζεται σε 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον Managing Editor του Fortune Greece, Βασίλη Σαμούρκα, η Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου δήλωσε πως: «Η ευθύνη κάθε εταιρείας τεχνολογίας, και εκπροσωπώντας την Google μπορώ να πω ότι εμείς το παίρνουμε αυτό πολύ σοβαρά, είναι να βλέπουμε τη σημαντική ευκαιρία που μπορεί να παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη της χώρα μας. Ανακοινώσαμε λοιπόν ένα καινούργιο πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αφορά όλους μας: επιχειρήσεις, ιδιώτες, φοιτητές, ελεύθερους επαγγελματίες, ΜΚΟ, φοιτητές».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καλύψει μια ποικιλία θεμάτων, αναγκών και δεξιοτήτων και θα απευθύνεται σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, σε συνεργασία με σημαντικούς εταίρους και φορείς.

Όπως ανέφερε η κ. Αντωνάκου: «Ο καθένας μας μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση και σε πιο εξειδικευμένα προγράμματα, τα οποία πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, με το υπουργείο Εσωτερικών, με πανεπιστήμια και ΜΚΟ. Υπάρχει μια λίστα από διαφορετικά μαθήματα που γίνονται είτε online, είτε με φυσική παρουσία, είτε on dimand εντελώς δωρεάν».

Η πανελλαδική αυτή πρωτοβουλία αποτελείται αρχικά από 4 διαφορετικούς πυλώνες, ενώ θα εμπλουτιστεί από την Google κατά την διάρκεια του έτους τόσο σε εκπαιδευτικά προγράμματα όσο και σε συνεργασίες:

  • Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη για όλους στην Ελλάδα: Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης της Google προσφέρουν σε ιδιώτες, φοιτητές και επιχειρήσεις τα απαραίτητα εργαλεία για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα οφέλη του ΑΙ, είτε αφορούν την εξοικονόμηση χρόνου, την ενίσχυση της δημιουργικότητας, την εύρεση νέων θέσεων εργασίας ή την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η εν λόγω πρωτοβουλία θα είναι διαθέσιμη σε όλους δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Grow with Google, με διαδραστικά ζωντανά διαδικτυακά σεμινάρια (στα ελληνικά) και μαθήματα on-demand (στα αγγλικά), σχεδιασμένα για χρήστες όλων των επιπέδων μάθησης, από αρχάριους έως προχωρημένους.
  • Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, η Google θα παρέχει εκπαίδευση σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης σε δημόσιους υπαλλήλους, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων τους σχετικά με το AI, καθώς και την εξοικείωσή τους με αυτό.
  • Ενίσχυση του βιομηχανικού τομέα: Η Google συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τόσο για μεγάλες όσο και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για εξατομικευμένα προγράμματα κατάρτισης προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε κλάδου.
  • Βοηθώντας τους Έλληνες εργαζόμενους να επωφεληθούν από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης: Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “AI Opportunity Initiative for Europe” που ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, το AI Opportunity Fund: Europe” του Google.org, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Centre for Public Impact, θα επεκταθεί και στην Ελλάδα.  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υποστηρίξει τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα οι οποίοι επηρεάζονται περισσότερο από τις αλλαγές που επιφέρει στην αγορά εργασίας η Τεχνητή Νοημοσύνη. Για την υλοποίηση του προγράμματος, η Google θα συνεργαστεί με ένα δίκτυο ΜΚΟ και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες θα επιλεχθούν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης (open call). Οι οργανισμοί που θα επιλεχθούν θα λάβουν εκπαίδευση στα ελληνικά, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να εκπαιδεύσουν τους δικαιούχους τους σε βασικά θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, με την παροχή λεπτομερούς καθοδήγησης και ολοκληρωμένης υποστήριξης. Επιπλέον, στους οργανισμούς αυτούς θα προσφερθεί χρηματική επιχορήγηση προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση. Η υποβολή των αιτήσεων έχει ξεκινήσει. Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα του Google.org: https://aiopportunityfund.withgoogle.com/.

Η κ. Αντωνάκου διευκρίνησε ότι η πλατφόρμα είναι «ήδη στον αέρα», ενώ τα πιο συγκεκριμένα προγράμματα που πραγματοποιούνται με το υπουργείο Εσωτερικών και τον ΣΕΒ θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες

Όσον αφορά την ανησυχία που υπάρχει στην αγορά για το εάν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα καταργήσει θέσεις εργασίας, η κ. Αντωνάκου δηλώνει βέβαιη πως «η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μας πάρει τις δουλειές». Επικαλούμενη δε έρευνα που «έτρεξε» η Google σε συνεργασία με το Implement Consulting Group, το 62% των εργαζομένων που κάνουν κάποια εργασία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θα δουλεύουν πιο γρήγορα, ενώ παράλληλα θα γίνουν πιο παραγωγικοί, πιο αποδοτικοί.

Ένα 32% με 34% των εργαζομένων από την άλλη δεν θα επηρεαστεί σχεδόν καθόλου, καθώς η δουλειά τους δεν επηρεάζεται από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ 4% με 6% θα επηρεαστεί από την πλήρη αυτοματοποίηση και είναι σημαντικό αυτοί οι εργαζόμενοι να  εξελιχθούν ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά.

Κλείνοντας, η κ. Αντωνάκου τόνισε πως «είναι μια πολύ καλή συγκυρία να βρίσκεσαι στον τομέα της τεχνολογίας», και εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις προοπτικές της Ελλάδας και την εθνική στρατηγική της για την τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: