Το Πεκίνο «τραβάει το σχοινί»

Το Πεκίνο «τραβάει το σχοινί»

Απογειώθηκαν εκτάκτως κινέζικα καταδιωκτικά για να επιτηρήσουν τις κινήσεις αμερικανικών και ιαπωνικών αεροσκαφών.

Η Κίνα απογείωσε εκτάκτως σήμερα καταδιωκτικά αεροσκάφη για να επιτηρήσουν τα αμερικανικά και τα ιαπωνικά αεροσκάφη που εισήλθαν στη ζώνη εναέριου ελέγχου που έχει κηρύξει το Πεκίνο.

«Πολλά καταδιωκτικά αεροσκάφη εστάλησαν σήμερα εκτάκτως για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα» των αμερικανικών και ιαπωνικών αεροσκαφών που εισήλθαν στη ζώνη εναέριου ελέγχου», δήλωσε αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο κινεζικός σχηματισμός, ο οποίος αποτελείτο από τουλάχιστον δύο καταδιωκτικά, ταυτοποίησε δύο αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη και δέκα ιαπωνικά αεροσκάφη, στα οποία περιλαμβανόταν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-15, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας, Σεν Τζίνκε.

Διαβάστε ακόμη: Σκληρή απάντηση Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας στο Πεκίνο

Αποστολή της περιπόλου ήταν να επιτηρήσει τα ξένα αεροσκάφη που εισήλθαν στη ζώνη εναέριου ελέγχου «στη διάρκεια όλη της πτήσης τους», σημείωσε ο Σεν.

Το Πεκίνο κήρυξε μονομερώς το Σάββατο μια «ζώνη εναέριου ελέγχου» επάνω από ένα μεγάλο τμήμα της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, στην οποία βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα που τελεί υπό ιαπωνική διοίκηση με την ονομασία Σενκάκου, αλλά το διεκδικεί η Κίνα υπό την ονομασία Ντιαογιού.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που έθεσε το Πεκίνο, τα αεροσκάφη που εισέρχονται στην ζώνη αυτή πρέπει να καταθέτουν το σχέδιο πτήσης τους, να γνωστοποιούν την εθνικότητά τους και να παραμένουν σε επαφή μέσω ασυρμάτου με τις κινεζικές αρχές.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ανακοινώσει ότι αρνούνται να τηρήσουν τους κανόνες αυτούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο