Πέντε λάθη στην αναζήτηση μέντορα που πρέπει να αποφύγετε

Πέντε λάθη στην αναζήτηση μέντορα που πρέπει να αποφύγετε

Στην αναζήτησή σας για να βρείτε το δικό σας κ. Μιγιάγκι και να αναπτύξετε την τέλεια σχέση καθοδήγησης, αποφύγετε αυτά τα πέντε κοινά λάθη.

της Κάθριν Ρέινολντς Λιούις

Και ποιός δεν θα ωφελείτο από ένα σοφό μέντορά; Ο σωστός μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην καριέρα σας. Περίπου το 96% των στελεχών θεωρούν την καθοδήγηση ως ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, σύμφωνα με την Λόις Ζάκαρι, συγγραφέα του The Mentor’s Guide: Facilitating Effective Learning Relationships.

Στην αναζήτησή σας για να βρείτε το δικό σας κ. Μιγιάγκι και να αναπτύξετε την τέλεια σχέση καθοδήγησης, αποφύγετε αυτά τα πέντε κοινά λάθη.

1. Να έχετε ένα μέντορά ακριβώς σαν εσάς
Μπορεί να είναι άνετο να αναπτύξετε μια σχέση με έναν μέντορα που έχει παρόμοιο παρελθόν με το δικό σας. Αυτός δεν είναι ο τρόπος για να βελτιωθείτε. Αντ’ αυτού, αναζητείστε ένα μέντορα με διαφορετικές εμπειρίες και οπτική, που μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα αδύνατά σας σημεία.

«Πολλοί από τους μέντορες των γυναικών θα είναι άνδρες. Πολλοί μέντορες λευκών θα είναι μαύροι γιατί πρέπει να δείτε ποιος έχει τη δύναμη και την εμπειρία. Θα συναντήσετε πολύ πιο συχνά λευκούς άνδρες κάποιας ηλικίας», λέει ο Μάικλ Μέλτσερ, εκτελεστικός υπεύθυνος της εταιρείας Next Step Partners. «Μην νομίζετε ότι το μόνο πρόσωπο που κάνει για μέντοράς σας είναι κάποιος που μοιάζει ακριβώς όπως εσείς. Είναι πολύ περιοριστικό και συχνά αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ζήτηση.»

Ομοίως, οι μέντορές σας δεν θα πρέπει όλοι να είναι πρώην προϊστάμενοι. Διαλέξτε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε διαφορετικά επιχειρηματικά αντικείμενα ή ακόμη και όσους είναι σε διαφορετικό τομέα ή επιχείρηση του κλάδου σας.

2. Να ζητάτε γενική βοήθεια
Ένα κλασικό λάθος στην αναζήτηση μέντορα είναι να βγάλετε κάποιο ανώτερο στέλεχος για γεύμα και να περάσετε το χρόνο λέγοντας άσκοπα πράγματα, χωρίς να γνωρίζετε τί είδους βοήθεια χρειάζεστε. Όσο πιο συγκεκριμένος ο στόχος σας, τόσο καλύτερα.

Στην αρχή, μπορεί να μην ξέρετε πού πρέπει να βελτιωθείτε ή να αναπτυχθείτε, αλλά αυτό μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας. Μόλις εντοπίσετε τους τομείς που είστε αδύναμοι, διαλέξτε μέντορες που μπορούν να σας βοηθήσουν σε κάποιο συγκεκριμένα αντικείμενο, ίσως στη διοίκηση, την επικοινωνία, ή τις παρουσιάσεις.

3. Να σπαταλάτε χρόνο
Όταν ζητάς από κάποιον να σου δώσει συμβουλές, οφείλεις να σεβαστείς το χρόνο του και να αποκομίσεις όσο το δυνατόν περισσότερα. Αυτό σημαίνει να συναντιέστε σε κάθε γεύμα ή για καφέ με μια σαφή ατζέντα στο μυαλό, να είστε αποτελεσματικός στη συνομιλία σας και να δείχνετε ενδιαφέρον για την εξέλιξη των θεμάτων που σας απασχολούν. Διαδραματίστε ενεργό ρόλο στη σχέση.

«Ο χρόνος και η δέσμευση είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα. Είναι μια μεγάλη δέσμευση», λέει ο Ροζ Άλφορντ, διευθυντής στην ASAP, εταιρεία λύσεων πληροφορικής. «Θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και από τις δύο πλευρές.»

4. Να νομίζετε ότι η σχέση είναι μονόδρομη
Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις στη διαδικασία της επαγγελματικής καθοδήγησης είναι ότι αποτελεί μια συναλλαγή ή μια σχέση μονής κατεύθυνσης. Οι μέντορες μπορούν να μάθουν πολλά από τους ανθρώπους που καθοδηγούν.

«Νιώθω ότι παίρνω τουλάχιστον όσα δίνω», λέει η Τζόντι Άλεν, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ και εμπορικού σήματος της Procter & Gamble Co που απολαμβάνει τη συζήτηση για τις εξελίξεις στην κινητή τεχνολογία και τα social media με ανθρώπους που καθοδηγεί. «Μου δίνουν πολλή ενέργεια. Είναι νέοι και φιλόδοξοι και πολύ πιο εξειδικευμένοι από ότι ήμουν εγώ σε εκείνο το σημείο της ζωής μου.»

5. Να εξαναγκάζετε τη σχέση
Είναι δελεαστικό να βιαστούμε στην αρχή και να ζητήσουμε από τον επαγγελματική μας ήρωα να γίνει μέντοράς μας. Αυτό θα ήταν λάθος. Μια τέτοια σχέση πρέπει να αναπτυχθεί φυσιολογικά.

Πρώτα απ ‘όλα, μερικοί άνθρωποι δεν τους αρέσει να τους ζητούν να γίνουν μέντορες. Γνωρίστε τον άλλον πριν του αναφέρετε το θέμα, αν πράγματι θεωρείτε ότι πρέπει να του ζητήσετε να γίνει μέντοράς σας.

«Πρέπει να είναι τόσο φυσιολογικό ώστε να αισθάνομαι άβολα να κάνω την ερώτηση,» λέει η Νικόλ Λόφτους, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας μάρκετινγκ Hit Big. Λέει ότι οι σχέσεις καθοδήγησης που έχει γενικά δημιουργούνται μέσα από γεύματα ή συνομιλίες.

Όταν ψάχνετε για μέντορά, ρωτήστε τους γνωστούς και τους συναδέλφους σας για κάποιον με το είδος της τεχνογνωσίας, των προσωπικών χαρακτηριστικών, ή των επαφών που αναζητάτε. Μπορεί να μετριασθεί η πίεση που αισθάνεστε αν συνειδητοποιήσετε ότι θα έχετε πολλούς μέντορες σε διαφορετικά σημεία στην καριέρα σας και ίσως κάποιους από αυτούς ταυτόχρονα. Κάποιος μπορεί να είναι μέντοράς σας για θέματα ισορροπίας μεταξύ εργασίας-προσωπικής ζωής, ενώ κάποιος άλλος να σας γνωρίσει σε σημαντικούς δυνητικούς πελάτες.

Διαβάστε ακόμη: 

Ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα που δεν απαιτούν πτυχίο

Οι χώρες με το καλύτερο κλίμα

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEOs