Πενθήμερη απεργία του προσωπικού καμπίνας της Ryanair στην Πορτογαλία

Πενθήμερη απεργία του προσωπικού καμπίνας της Ryanair στην Πορτογαλία
epa07341882 An image taken through the window of the visitor's terrace showing a plane of Irish low cost airline Ryanair (L) starts from the Hans Koschnick Airport in Bremen, northern Germany, 05 October 2018 (issued 04 February 2019). Ryanair reported on 04 February, that it had made a 22.88 million US dollar loss in the third quarter. EPA/FOCKE STRANGMANN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είναι η πρώτη μιας σειράς προγραμματισμένων κινητοποιήσεων στην Ιρλανδία, τη Βρετανία και την Ισπανία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ακυρώσεις ή καθυστερήσεις στα αεροδρόμια της Λισαβόνας, του Πόρτο και του Φάρο.

Ξεκίνησε σήμερα απεργία το προσωπικό καμπίνας της Ryanair στην Πορτογαλία, με την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους να προειδοποιεί τους επιβάτες ότι ενδέχεται να επηρεαστεί μικρός αριθμός πτήσεων και την κυβέρνηση να ζητεί από τους εργαζόμενους να παράσχουν ένα μίνιμουμ υπηρεσιών προκειμένου να αποφευχθεί το χάος.

Η πενθήμερη απεργία κηρύχθηκε από το σωματείο SNPVAC και είναι η πρώτη μιας σειράς προγραμματισμένων κινητοποιήσεων στην Ιρλανδία, τη Βρετανία και την Ισπανία. Πραγματοποιείται εξάλλου ένα χρόνο αφού απεργίες με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στη Ryanair αλλά και μισθολογικά αιτήματα ανάγκασαν την εταιρεία να ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις.

Η Ryanair ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα κάποιων πτήσεών της στην Πορτογαλία και πρόσθεσε ότι θα ενημερωθούν οι επιβάτες που επηρεάζονται από αυτές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ακυρώσεις ή καθυστερήσεις στα αεροδρόμια της Λισαβόνας, του Πόρτο και του Φάρο.

Η διοίκηση της εταιρείας επεσήμανε ότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι μετά τις περσινές απεργίες, με την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αρκετά σωματεία πιλότων σε όλη την Ευρώπη.

Όμως το SNPVAC καταγγέλλει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι η Ryanair αρνείται να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο που υπεγράφη τον Νοέμβριο και προβλέπει την παροχή δώρου γιορτών στους εργαζόμενους, 22 ημέρες ετησίως άδεια και πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Πορτογαλίας σε θέματα οικογενειακού δικαίου.