PeopleCert: Κατέγραψε τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της

PeopleCert: Κατέγραψε τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της
Στόχος της διοίκησης είναι να γίνει decacorn μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ εξετάζει είσοδο στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

*Αποστολή Λονδίνο

Με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κλείνει και το 2002 ο όμιλος PeopleCert, συνεχίζοντας την εικόνα που διατηρεί την τελευταία δεκαετία. Ο όμιλος αύξησε τον κύκλο εργασιών του κατά 48% και την κερδοφορία του (EBITDA) κατά 647% επιτυγχάνοντας τις υψηλότερες πωλήσεις (£117,7 εκατ./€138,1 εκατ.) καθώς και το υψηλότερο αποτέλεσμα στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) (£77,2 εκατ./€90,6 εκατ.) στην ιστορία του.

«Το 2022 ήταν πολύ καλύτερη χρονιά από τις προηγούμενες. Ο τζίρος μας ενισχύθηκε κατά 48% στα 138 εκατ. ευρώ, μια πραγματική αύξηση διαστρωματική από όλες τις πλευρές, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της AXELOS, όπου κλείσαμε στα 90 εκατ ευρώ. Πρόκειται για τις υψηλότερες πωλήσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Η γενικότερη εικόνα είναι ότι κάναμε μια πολύ μεγάλη εξαγορά που είναι και η μεγαλύτερη που έκανε ποτέ ελληνικός ιδιωτικός τομέα εκτός Ελλάδος μετά από την εξαγορά της Finance bank από την Εθνική Τράπεζα και την εξαγορά του ΟΤΕ Ρουμανίας από τον ΟΤΕ» ανέφερε ο Ιδρυτής της PeopleCert, Βύρων Νικολαϊδης, τονίζοντας ότι η εταιρεία του αποτελεί τον πρώτο ελληνικό μονόκερο.

Με εφαλτήριο την εξαγορά της βρετανικής AXELOS τον Ιούλιο του 2021 – η οποία εδραίωσε τον όμιλο ως τον πρώτο ελληνικό μονόκερο με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ – η PeopleCert υλοποίησε με ταχύτητα τους στόχους της ολοκληρώνοντας τις συνέργειες και την ενσωμάτωση της AXELOS 12 μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και επεκτάθηκε στους τομείς του Βusiness Analysis, Software Quality και Software Testing μέσω της εξαγοράς των QAI πιστοποιήσεων και στη δημιουργία επίσημου εκπαιδευτικού υλικού (Official Training Material) μέσω εξαγοράς εκπαιδευτικού υλικού από την ΙΤpreneurs.

«Είμαστε ένα υγιές, σταθερό μαγαζί και το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αφού ολοκληρώσαμε την εξαγορά πατάμε καλά στα πόδια μας και έχουμε βάλει τις βάσεις για να έχουμε εξίσου καλά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Μόλις έχουμε ακουμπήσει απλώς την κορυφή του παγόβουνου και έχουμε καταρτίσει business plan για τα επόμενα πέντε χρόνια με ισχυρή ανάπτυξη διψήφιου ποσοστού. Προβλέπονται λίγες και μικρές εξαγορές, ωστόσο, συνεχίζουμε να κοιτάμε πολύ ενεργά την παγκόσμια αγορά και τις ευκαιρίες που τυχόν εμφανιστούν. Κοιτάμε τοποθετήσεις σε τομείς συμπληρωματικούς στις δραστηριότητες που ήδη έχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαϊδης κατά τη διάρκεια παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο στην οποία το FORTUNE έδωσε το παρών.

Αυτή τη στιγμή η PeopleCert απασχολεί 1.100 εργαζόμενους full time και περίπου 10.000 εξωτερικούς συνεργάτες στο διεθνές δίκτυο της που εμπλέκονται στις εξεταστικές διαδικασίες. Τα τελευταία δέκα χρόνια συντελείται ανάπτυξη της τάξης του 40% σε ετήσια βάση, ενώ υπάρχει συνεργασία με 50.000 επιχειρήσεις παγκοσμίως – το 82% εκ των οποίων ανήκει στη λίστα Fortune 500 – με 800 κυβερνητικούς φορείς σε 45 χώρες και αναγνώριση από 2.000 ακαδημαϊκά ινστιτούτα σε 100 χώρες.

IT & Digital transformation, project, programme & portfolio management και πιστοποιητικά γλωσσομάθειας είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους η PeopleCert στηρίζει τη δραστηριότητα της, με τον κ. Νικολαϊδη να δηλώνει ότι η εταιρεία του έχει μετατραπεί σε οργανισμό διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

«Τα επόμενα χρόνια θεωρούμε ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση από τις εξαγορές στις οποίες έχουμε προβεί. Είμαστε εισηγμένη εταιρεία με ομόλογο 300 εκατ. ευρώ στις διεθνείς αγορές, το οποίο «πετάει» συγκριτικά με άλλα αντίστοιχα ομόλογα και από προχθές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχει ανέβει 3 μονάδες πάνω. Παράλληλα, μας αναβάθμισε και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι πετύχαμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση εσόδων και μείωση του κόστους στο μισό χρονικό διάστημα από αυτό που αρχικά είχαμε προβλέψει».

Η εταιρεία η οποία είναι No 4 παγκοσμίως στον κλάδο της, έχει μειώσει το net EBITDA σε 2,7, κάτω από 3, όταν πριν από λίγο καιρό βρισκόταν στο 5. Το μείγμα των εργαζομένων είναι 58% άνδρες και 42% γυναίκες, ενώ είναι πιστοποιημένη για την προστασία του περιβάλλοντος από το 2006 με ISO 14000.

«Έχουμε γίνει εργοδότης επιλογής και προσλαμβάνουμε τα τελευταία δύο χρόνια ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Όραμα μας είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε disruption στην αγορά. Τα μεγέθη μας είναι τέτοια που αν μπούμε σε κάποιο χρηματιστήριο αυτό θα είναι της Νέας Υόρκης. Σε καμμία περίπτωση δεν θα σκεφτόμουν να πουλήσω την εταιρεία και να αποχωρήσω, θέλω να μείνει στα παιδιά μου και στις επόμενες γενιές. Δεν με ενδιαφέρει το deal αλλά να δημιουργώ αξία. Πριν την εξαγορά ήμασταν ένα μαγαζί που έκανε εξετάσεις για λογαριασμό τρίτων, πλέον έχουμε πουλήσει το 20% της εταιρείας στο fund FTV Capital από το Σαν Φρανσίσκο σε τέτοια αποτίμηση που μας κατέστησε το πρώτο unicorn».

Ερωτηθείς αναφορικά με το κατά πόσο ασφαλής επενδυτικά είναι η Ελλάδα ως χώρα, ο κ. Νικολαϊδης κατέληξε λέγοντας πως την εμπιστεύεται για να διατηρήσει τα χρήματα του, ωστόσο, είναι της άποψης να μη βάζει κανείς όλα του τα λεφτά στο ίδιο καλάθι, αλλά να επιμερίζει τα ρίσκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: