Πέρασαν με 81 ψήφους από τη βουλή της ΠΓΔΜ οι τροπολογίες του Συντάγματος

Πέρασαν με 81 ψήφους από τη βουλή της ΠΓΔΜ οι τροπολογίες του Συντάγματος
epa07105805 Macedonian Prime Minister Zoran Zaev (L) leaves the parliament after voting for the start changing the state's constitution on the parliamentary session in Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), 19 October 2018. Two thirds (80 members of the parliament) of Macedonian parliament voted to start changing the state's constitution and constitutional changes to change the name of the country in North Macedonia according to the deal with Greece. EPA/GEORGI LICOVSKI

Μετά από ένα πολιτικό θρίλερ δύο σχεδόν ημερών, ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να περάσει όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγχαρητήρια του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν για την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, συνεχάρη μέσω του Twitter τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της«ελπίζουμε σύντομα Βόρειας Μακεδονίας», όπως έγραψε χαρακτηριστικά, για έγκριση των συνταγματικών τροπολογικών και του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος από τη βουλή της πΓΔΜ.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η ιστορική απόφαση θα δημιουργήσει μια θετική δυναμική για τη συμφιλίωση σε όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων», πρόσθεσε.

Μήνυμα στήριξης στον Ζάεφ από το ΝΑΤΟ

Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.