Πέρασε και από το Euroworking Group το ελληνικό αίτημα πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά τον ESM, οι τεχνοκράτες των κρατών – μελών της ευρωζώνης προχωρούν το σχέδιο πληρωμής των ακριβών δανείων του Ταμείου.

To Εuro Working Group ενέκρινε το αίτημα που είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) για πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στον ESM και στο Euro Working Group η πρόταση που είχε αποσταλεί την προηγούμενη εβδομάδα για πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κανένα από τα κράτη – μέλη δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, παρότι τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει η διαδικασία, όπως έγινε και με τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας κα της Κύπρου, ώστε να προχωρήσει η αποπληρωμή.

Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε οφειλές περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το «ακριβό» κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13% (είναι δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020). Από την κίνηση αυτή, το όφελος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα