Περικοπές διαρκείας στις συντάξεις – Ποιοι οι μεγάλοι χαμένοι

Περικοπές διαρκείας στις συντάξεις – Ποιοι οι μεγάλοι χαμένοι

«Κόφτης» και στις συντάξεις χηρείας.

Το «κλείσιμο» των τεχνικών θεμάτων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, αποφεύγοντας νέες καθυστερήσεις στην επίτευξη της συμφωνίας προκειμένου να θεσμοθετηθεί η μείωση των συντάξεων από το 2019, μαζί με τα αντίμετρα και τις αλλαγές στα εργασιακά έως τα μέσα Μαΐου, επιδιώκει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Στο ασφαλιστικό, μετά τη συμφωνία της Μάλτας, ο πόλεμος φαίνεται πως έχει χαθεί μιας και «κλείδωσαν» οι περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ωστόσο, η υπουργός Εργασίας αναμένεται να δώσει μάχη για τους αριθμούς, προκειμένου να διασώσει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από τις πολύ υψηλές μειώσεις.

Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχοι θα χάσουν από το 2019 το σύνολο ή μέρος της προσωπικής διαφοράς, του ποσού δηλαδή που προκύπτει από την παλιά σύνταξη, όπως αυτή πληρώνεται σήμερα.

Στόχος είναι να υπάρξει ένα «πλαφόν» στις μειώσεις, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ακραίες περικοπές στο σύνολο της κύριας σύνταξης. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο εγκριθεί και από τους εκπροσώπους των δανειστών, η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 20% με 25%.

Οι μεγάλουι χαμένους των νέων περικοπών είναι οι περίπου 270.000 συνταξιούχοι που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίοι θα χάσουν το σύνολο της λεγόμενης βασικής σύνταξης των 220 ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία με τους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες υπάγονται και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Οι προσωπικές τους διαφορές υπολογίζονται από 153 έως και 240 ευρώ, δηλαδή περίπου το 15% με 20% της συνολικής τους σύνταξης.

«Ψαλίδι» στις συντάξεις τους θα δουν, ωστόσο, περισσότερο οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης και ακολουθούν οι τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία, ενώ δεν φαίνεται να διασώζονται ούτε οι ένστολοι, ούτε οι γιατροί του ΕΣΥ με 35ετία.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς προσωπικές διαφορές της τάξης των 40 ευρώ θα δουν και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ με κατώτατα όρια, παρότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΙΚΑ θα έχουν μηδενικές ή ελάχιστες προσωπικές διαφορές. Σημειώνεται ότι προσωπικές διαφορές και το «μαχαίρι» κατά περίπου 7% με 10% της σύνταξης έρχεται σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν σήμερα συντάξεις κοντά στα 1.000 με 1.300 ευρώ.

Μειώσεις και στις συντάξεις χηρείας

Δύο βασικές αλλαγές φέρει ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας, οι οποίες είναι:

Θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου και προκύπτουν οι εξής περιπτώσεις

• Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 55 την ημερομηνία θανάτου: χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής.

• Εάν ο επιζών σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει τα 55 κατά την ημερομηνία θανάτου: χορηγείται σύνταξη για μία τριετία και εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Αν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται.

2. Ο θανών ασφαλισμένος πρέπει κατά τον χρόνο θανάτου να έχει συμπληρώσει τις χρονικές προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, πλήρους ή μειωμένης.

3. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και συναρτάται πλέον με τη διάρκεια του έγγαμου βίου και τη διαφορά της ηλικίας του θανόντος με τον επιζώντα σύζυγο.