Περικοπές και «πάγωμα» προσλήψεων σε Facebook και Instagram. Τι φοβάται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ;

Περικοπές και «πάγωμα» προσλήψεων σε Facebook και Instagram. Τι φοβάται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
(FILES) In this file photo taken on October 17, 2019 Facebook founder Mark Zuckerberg waves after speaking at Georgetown University in a 'conversation on free expression in Washington, DC. - Facebook-parent Meta put out word to employees on September 29, 2022 that it will freeze hiring to cut costs as it endures tough economic times, The Wall Street Journal reported. Meta chief Mark Zuckerberg revealed a planned pause in hiring during a weekly all-hands meeting, the Journal reported, saying the move came as the social media titan planned to cut expenses by at least 10 percent. (Photo by Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP

Η Meta Platforms Inc., ιδιοκτήτρια των Facebook και Instagram, δήλωσε ότι θα παγώσει τις προσλήψεις και θα αναδιαρθρώσει ορισμένες ομάδες σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος και να αλλάξει τις προτεραιότητες.

Ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε το πάγωμα των προσλήψεων της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας συνάντησης ερωτήσεων και απαντήσεων με τους εργαζόμενους, σύμφωνα με άτομο που συμμετείχε. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η εταιρεία θα μειώσει τους προϋπολογισμούς στις περισσότερες ομάδες, ακόμη και σε αυτές που αναπτύσσονται, και ότι οι επιμέρους ομάδες θα διευθετήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν τις αλλαγές στον αριθμό των εργαζομένων.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα καλύψουν ρόλους από τους οποίους αποχωρούν εργαζόμενοι ή θα μετακινήσουν ανθρώπους σε άλλες ομάδες ή θα εργαστούν για να «διαχειριστούν τους ανθρώπους που δεν πετυχαίνουν», σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ήλπιζα ότι η οικονομία θα είχε σταθεροποιηθεί πιο ξεκάθαρα μέχρι τώρα, αλλά απ’ ό,τι βλέπουμε δεν φαίνεται ακόμα να έχει σταθεροποιηθεί, οπότε θέλουμε να κάνουμε τον σχεδιασμό μας κάπως συντηρητικά», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ. Ένας εκπρόσωπος της Meta αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι περαιτέρω περικοπές κόστους και το πάγωμα των προσλήψεων της Meta είναι η πιο σκληρή παραδοχή της ότι η αύξηση των διαφημιστικών εσόδων επιβραδύνεται, εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού για την προσοχή των χρηστών. Η Meta δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι σχεδίαζε να επιβραδύνει τις προσλήψεις για ορισμένες διοικητικές θέσεις και είχε αναβάλει τη χορήγηση θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε καλοκαιρινούς ασκούμενους.  Το πάγωμα ήταν απαραίτητο επειδή «θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν προσθέτουμε ανθρώπους σε ομάδες όπου δεν περιμένουμε να έχουμε ρόλους το επόμενο έτος», εξήγησε ο Ζούκερμπεργκ.

Ο Ζούκερμπεργκ είχε προειδοποιήσει τον Ιούλιο ότι η Meta «θα μειώσει σταθερά την αύξηση του προσωπικού» και ότι «πολλές ομάδες θα συρρικνωθούν ώστε να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε ενέργεια σε άλλους τομείς». Οι προτεραιότητες στο εσωτερικό περιλαμβάνουν το Reels, τον ανταγωνιστή της Meta προς το TikTok, και το φουτουριστικό σχέδιο του Ζούκερμπεργκ για το διαδίκτυο, γνωστό ως metaverse. Η Meta είχε περισσότερους από 83.500 υπαλλήλους στις 30 Ιουνίου και προσέθεσε 5.700 νέες προσλήψεις το δεύτερο τρίμηνο. Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η εταιρεία θα είναι «κάπως μικρότερη» μέχρι το τέλος του 2023.

«Για τα πρώτα 18 χρόνια της εταιρείας, ουσιαστικά επεκτεινόμασταν γρήγορα κάθε χρόνο και στη συνέχεια, πιο πρόσφατα, τα έσοδά μας ήταν σταθερά έως ελαφρώς μειωμένα για πρώτη φορά», δήλωσε στο προσωπικό την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία δήλωσε ότι τα ετήσια έξοδα θα είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, μειώνοντας ένα εκτιμώμενο εύρος που είχε φθάσει τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε προηγούμενες κινήσεις για τη μείωση των δαπανών, ένα ρολόι με διπλή κάμερα που κατασκεύαζε η εταιρεία για να ανταγωνιστεί το Apple Watch έπαψε να αναπτύσσεται.