«Περικοπές» στη Disney: Κάνει μείωση ύψους 17,5 εκατ. δολαρίων στις ετήσιες αποδοχές του CEO της

«Περικοπές» στη Disney: Κάνει μείωση ύψους 17,5 εκατ. δολαρίων στις ετήσιες αποδοχές του CEO της
epa06354216 Bob Iger (L), the CEO of The Walt Disney Company, and company mascot Mickey Mouse stand together before ringing the opening bell of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 27 November 2017. EPA/JUSTIN LANE
Τα αίτια αυτής της απόφασης.

Ο CEO της Disney, Bob Iger, είδε τα ετησία έσοδά του να μειώνονται στα 47,5 εκατ. δολάρια για το οικονομικό έτος του 2019, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα 65 εκατ. δολάρια που έλαβε την προηγούμενη χρονιά, τα οποία βέβαια ήταν αυξημένα λόγω ενός πακέτου μετοχών που το στέλεχος είχε λάβει ως bonus προκειμένου να παρακινηθεί να μείνει στην εταιρεία ακόμα και μετά από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησής του. Ο Iger έβγαλε 36,3 εκατ. δολάρια το 2017 και 43,9 εκατ. δολάρια την χρονιά πριν από αυτή.

Η Disney δημοσιοποίησε την αμοιβή των ανώτατων στελεχών της σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Παρασκευή. Στην κατάθεση, το διοικητικό συμβούλιο έγραφε ότι αναθεώρησε την αμοιβή του Iger για το 2019 «τρεις διαφοτερικές φορές», αφότου μίλησε με 11 από τους 20 κορυφαίους μετόχους της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων έξι από τους δέκα κορυφαίους. «Μέσα από αυτή τη συζήτηση, πληροφορηθήκαμε σχετικά με τις ανησυχίες πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές της συμφωνίας εργασίας με τον κ. Iger, συμπεριλαμβανομένων ανησυχιών από κάποιους μετόχους σχετικά με το ποσό της συνολικής αμοιβής του κ. Iger και την αυστηρότητα των κριτηρίων απόδοσης του bonus στον κ. Iger», σημείωσε το συμβούλιο στην κατάθεση.

«Σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουμε τον μισθό με βάση το σύστημα αμοιβών της εταιρείας με τις συζητήσεις με τους μετόχους, η Επιτροπή Αμοιβών συζήτησε με τον κ. Iger, και ο κ. Iger συμφώνησε και στις τρεις περιπτώσεις να μειωθεί η αμοιβή του για το οικονομικό έτος 2019», ανέφερε το συμβούλιο στην κατάθεση.

Το 2019 ήταν μια σημαντική χρονιά για την εταιρεία, καθώς η Disney ολοκλήρωσε την τεράστια συμφωνία των 71,3 δισ. δολαρίων για ένα μεγάλο μέρος των εταιρειών ψυχαγωγίας της 21st Century Fox. Επίσης κυριάρχησε εξ ολοκλήρου στο παγκόσμιο box office με την ταινία Avengers: Endgame, που έγινε μάλιστα η ταινία με τα περισσότερα έσοδα στην ιστορία.

Μέσα στο οικονομικό έτος του 2019, κυκλοφόρησε επίσης την υπηρεσία streaming Disney+, για την οποία οι αναλυτές δήλωσαν ότι μεταμορφώνει τον γίγαντα του Χόλιγουντ. Ο ίδιος ο Iger το χαρακτήρισε ως το «πιο σημαντικό προϊόν» της εταιρείας από τότε που έγινε CEO, το 2005. Η υπηρεσία streaming- της οποίας το πρωτότυπο περιεχόμενο περιλαμβάνει τη σειρά του Star Wars, «The Mandalorian» και τη νέα ταινία live-action, «Lady and the Tramp», όπως επίσης και το reboot της επιτυχημένης εφηβικής ταινίας «High School Musical»- πέτυχε δέκα εκατ. εγγραφές μέσα σε μια μέρα.

Η είσοδος της εταιρείας στο streaming θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα η Disney να επανεξετάσει το πώς δρα σε σχέση με άλλες εταιρείες του κλάδου. «Για το οικονομικό έτος του 2020, η Επιτροπή επέκτεινε το γκρουπ των εταιρειών που θεωρούνται ότι βρίσκονται στον ίδιο κλάδο με την Disney, περιλαμβάνοντας τις: Alphabet, Amazon.com, Apple, AT&T, Discovery, Facebook και Netflix ενώ παράλληλα διατήρησε τις εταιρείες με τις οποίες τώρα θεωρεί ως βρίσκεται στον ίδιο κλάδο, όπως τις: CBS, Comcast και Viacom», ανέφερε το συμβούλιο στην κατάθεση.

Ο Iger λέγεται ότι θα αποσυρθεί στο τέλος του 2021, με αναλυτές να συζητούν ήδη τον πιθανό διάδοχό του. Πολλοί θεωρούν ότι αυτός μπορεί να είναι ο Kevin Mayer, ο διευθυντής του διεθνούς τμήματος και του τμήματος καταναλωτή.