Περιορισμοί και έκκληση για εμβόλια στην Ταϊβάν, εκτροχιασμός κρουσμάτων στο success story του κορωνοϊού

Περιορισμοί και έκκληση για εμβόλια στην Ταϊβάν, εκτροχιασμός κρουσμάτων στο success story του κορωνοϊού
epa08931608 Health worker prepares the Pfizer-BioNTech COVID-19 for vaccination on the opening day of the vaccination centers in the canton of Vaud at the University Hospital (CHUV), in Lausanne, Switzerland, 11 January 2021. EPA/LAURENT GILLIERON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ταϊβάν θα λάβει σήμερα άλλες 400.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX, ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς το νησί αντιμετωπίζει ελλείψεις εμβολίων την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων, με 267 νέες μολύνσεις να αναφέρονται σήμερα αναγκάζοντας έτσι τις αρχές να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση της Ταϊπέι έκανε έκκληση για δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια στη διάρκεια συνάντησης της με ανώτερους δυτικούς διπλωμάτες καθώς τα αποθέματά της σε εμβόλια μειώνονται ραγδαία.

Μέχρι στιγμής έχει λάβει περίπου 300.000 εμβόλια της AstraZeneca, εκ των οποίων τουλάχιστον τα δύο τρίτα έχουν χορηγηθεί.

Η πρωτεύουσα βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό, που σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμοί στις συναθροίσεις, είναι κλειστά κάποια μη απαραίτητα καταστήματα και χώροι διασκέδασης.

Η Ταϊβάν κατέγραψε σχεδόν 1.000 νέα κρούσματα κατά την περασμένη εβδομάδα και γι’ αυτό επιβλήθηκαν στην πρωτεύουσα νέοι περιορισμοί.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λο Πινγκ-τσενγκ είπε στους δημοσιογράφους ότι σχεδόν 400.000 επιπλέον δόσεις του εμβολίου θα φθάσουν το μεσημέρι σήμερα στην Ταϊβάν από το Άμστερνταμ με βάση το πρόγραμμα COVAX και αναμένονται ένα εκατομμύριο ακόμη δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσω του ίδιου προγράμματος.

Η Ταϊβάν έχει παραγγείλει 20 εκατομμύρια δόσεις, κυρίως της AstraZeneca αλλά και της Moderna.

Σε ανακοίνωσή τους σήμερα τα Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών της Ταϊβάν ανέφεραν ότι χθεσινή τηλεδιάσκεψη με ανώτερους Αμερικανούς, Βρετανούς, Ιάπωνες και Αυστραλούς διπλωμάτες στην Ταϊπέι, αποφάνθηκε ότι τα εμβόλια πρέπει να διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο.

“Η δίκαιη πρόσβαση σε αποτελεσματικά εμβόλια είναι ο απόλυτος τρόπος για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναμένουμε περισσότερο αποτελεσματική και ικανοποιητική εξέλιξη των εμβολίων και προώθησή τους στην αγορά και καλούμε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για την εξάλειψη της πανδημίας”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ταϊβάν κινητοποιεί τους διπλωμάτες της για να επιχειρήσουν να επισπεύσουν την πρόσβαση σε περισσότερα εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει ένα μερίδιο από τα εμβόλια τα οποία ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει ότι θα στείλει στο εξωτερικό.

Ο Μπρεντ Κρίστενσεν, ο ντε φάκτο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, δήλωσε κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη ότι “η συζήτηση για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα”, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας του που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του.

“Αναγνωρίζουμε ότι κάθε χώρα και κάθε περιοχή βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο του προγράμματος εμβολιασμού. Δυστυχώς, πολλές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση της πρόσβασης στα εμβόλια”, προστίθεται.