Περίπου 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη από κορωνοϊό

Περίπου 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη από κορωνοϊό
ATHENS, GREECE - DECEMBER 30: People wear face masks as the new COVID-19 (coronavirus) measures of Greek government came into effect in Athens, Greece on December 30, 2021. These measures include requiring high protection masks on public transport, at supermarkets and in all areas where crowds are gathered as well as at food venues; a limit of six people at tables in restaurants and a midnight curfew for restaurants and entertainment venues; as well as limitations at sports venues and changes in the workplace. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency (Photo by Ayhan Mehmet / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

«Πάρτε μέτρα τώρα, για να αποφευχθεί η ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων το φθινόπωρο», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Ευρώπη εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα για ένα «δύσκολο» φθινόπωρο και χειμώνα στην Ευρώπη, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19, με φόντο τη χαλάρωση των μέτρων.

«Η Covid-19 παραμένει μια ύπουλη ασθένεια, δυνητικά θανατηφόρα», υπογράμμισε ο Χανς Κλούγκε, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή της Ευρώπης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Αποκάλυψε μάλιστα ότι και ο ίδιος προσβλήθηκε για πρώτη φορά από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 πριν από δύο εβδομάδες και ότι αισθανόταν εξουθενωμένος για τρεις ημέρες.

Ο Κλούγκε χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση «παρόμοια με εκείνη του περασμένου καλοκαιριού» αλλά επέμεινε ότι «αυτή τη φορά το κύμα ωθείται από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον», που είναι πιο μεταδοτικές.

Ο αριθμός των κρουσμάτων τις Covid-19 στις 53 χώρες του ΠΟΥ Ευρώπης (πολλές από αυτές είναι χώρες της κεντρικής Ασίας) τριπλασιάστηκε τις έξι τελευταίες εβδομάδες, πλησιάζοντας τα 3 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τα μισά από όσα καταγράφηκαν παγκοσμίως, υπενθύμισε.

Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των νοσηλειών διπλασιάστηκε και, μολονότι ο αριθμός των εισαγωγών σε ΜΕΘ παραμένει «σχετικά χαμηλός», περίπου 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη από την Covid-19, υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, όταν τελειώσουν οι καλοκαιρινές διακοπές, ξανανοίξουν τα σχολεία και ξαναρχίσουν οι κοινωνικές επαφές σε κλειστούς χώρους, καθώς θα πέφτει η θερμοκρασία. Σε συνδυασμό με «τη μείωση της επιτήρησης του ιού» μια τέτοια αύξηση προαναγγέλλει «ένα δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα» στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο Κλούγκε. Οι χώρες, συνέχισε, θα πρέπει να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και να επαναφέρουν μέτρα, όπως τη χρήση της μάσκας, γιατί «θα είναι πολύ αργά» αν περιμένουν να φτάσει το φθινόπωρο για να αναλάβουν δράση.

Η στρατηγική του ΠΟΥ Ευρώπης για το φθινόπωρο και τον χειμώνα συνίσταται στην αύξηση του εμβολιασμού, μια δεύτερη αναμνηστική δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους ηλικίας άνω των 5 ετών και το στενό περιβάλλον τους ενώ εξετάζεται επίσης ο εμβολιασμός συγκεκριμένων, ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, «τουλάχιστον τρεις μήνες αφότου έλαβαν την τελευταία δόση».

Ο ΠΟΥ ζητά επίσης να ενθαρρύνεται η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και στα δημόσια μέσα μεταφοράς, να αερίζονται οι πολυσύχναστοι δημόσιοι χώροι, όπως τα σχολεία και τα γραφεία και «να εφαρμόζεται ένα αυστηρό πρωτόκολλο για εκείνους που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά».