Περισυλλέχθηκαν οι σοροί των νεκρών του αεροσκάφους

Περισυλλέχθηκαν οι σοροί των νεκρών του αεροσκάφους

Ξεκίνησε η μεταφορά τους προς το Χάρκοβο και στην συνέχεια προς την Ολλανδία.

Συνολικά 282 σοροί έχουν περισυλλεγεί από το σημείο στο οποίο κατέπεσε το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17, αλλά το τρένο στο οποίο έχουν μεταφερθεί δεν θα αναχωρήσει αν δεν συνοδεύεται από διεθνείς ειδικούς, δήλωσε σήμερα ένας από τους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν την ζώνη στην οποία κατέπεσε το αεροπλάνο.

«Υπάρχουν 282 σοροί στα βαγόνια. Δυστυχώς 16 θύματα δεν έχουν ακόμη βρεθεί», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μποροντάι, ο πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το προπύργιο αυτό των αυτονομιστών.

Οι σοροί που περισυνελέγησαν από τον τόπο έχουν μεταφερθεί σε ένα τρένο με βαγόνια-ψυγεία και θα μεταφερθούν στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Βολοντίμιρ Γκρόισμαν.

«Το τρένο θα αναχωρήσει από το έδαφός μας μόνον αφού θα έχουμε μεταβιβάσει την ευθύνη γι’ αυτό σε διεθνείς ειδικούς», σημείωσε, ενώ στην ερώτηση για το αν οι ειδικοί αυτοί θα πρέπει να συνοδεύσουν το τρένο καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής του, ο Μποροντάι απάντησε «απολύτως».

Ολλανδοί ερευνητές με στολές που έφεραν τα αρχικά της ειδικής υπηρεσίας της αστυνομίας για την αναγνώριση θυμάτων LTFO μπόρεσαν να εξετάσουν τις σορούς των θυμάτων σήμερα το πρωί στον σταθμό του Τορέζ, στον οποίο βρίσκεται το τρένο.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας που έχει σταλεί για την αναγνώριση των θυμάτων εξήρε τους εργαζόμενους στα ουκρανικά σωστικά συνεργεία οι οποίοι περισυνέλεξαν τις εκατοντάδες σορούς που είχαν διασκορπιστεί σε μια μεγάλη ακτίνα στην περιοχή στην οποία κατέπεσε το αεροπλάνο, λέγοντας ότι έκαναν «καταπληκτική δουλειά».

Ο Πέτερ φαν Βλιτ, επικεφαλής μιας 3μελούς ομάδας Ολλανδών ειδικών στην αναγνώριση, σημείωσε ότι προτεραιότητά του θα είναι τώρα να μεταφερθούν οι σοροί αυτοί σε τοποθεσία στην οποία θα μπορέσουν να αναγνωριστούν και από εκεί να σταλούν στην συνέχεια στην πατρίδα τους.

Παρά τις πληροφορίες ότι ορισμένα από τα πτώματα μπορεί να συλήθηκαν και ότι είχε αμεληθεί η φροντίδα τους καθώς κείτονταν από την περασμένη Πέμπτη κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, ο φαν Βλιτ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα σωστικά συνεργεία που τα περισυνέλεξαν.

«Έχω εντυπωσιαστεί από την δουλειά που έγινε εδώ», δήλωσε αφού επιθεώρησε την περιοχή..

Παράλληλα από την Χάγη η ολλανδική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα για να εξετάσει την ενδεχόμενη άσκηση διώξεων για την πτώση του Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, το οποίο πιθανώς κατερρίφθη από έναν αντιαεροπορικό πύραυλο πάνω από ζώνη που ελέγχουν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας, ο Τέις Μπέργκερ, βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο Κίεβο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ολλανδικής εισαγγελίας Βιμ ντε Μπράιν.

«Έφτασε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουκρανία», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο Μπράιν σημείωσε ότι η Ολλανδία μπορεί βάσει νόμου που έχει υιοθετηθεί εδώ και μερικά χρόνια να ασκήσει δίωξη σε υπόπτους για εγκλήματα πολέμου, ακόμη και για ενέργειες στο εξωτερικό, αν ένα ή περισσότερα θύματα είναι ολλανδικής υπηκοότητας.

Μεταφορά πτωμάτων

Το ειδικό τρένο που μεταφέρει περισσότερα από 280 από τα θύματα της συντριβής της πτήσης ΜΗ17 αναχώρησε το απόγευμα σήμερα από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τορέζ, η οποία ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Η αμαξοστοιχία έχει ως τελικό προορισμό το Χάρκοβο, πόλη που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Εκεί τα πτώματα θα εξεταστούν και θα αναγνωριστούν, προτού να παραδοθούν στις οικογένειές τους.

Η αναχώρηση του τρένου καθυστέρησε, καθώς οι αντάρτες ζητούσαν να συνοδεύεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες και όχι από ουκρανικές δυνάμεις.

Μαύρα κουτιά

Σύμφωνα με τον ο Μαλαίσιος πρωθυπουργός Νατζίμπ Ράζακ, επετεύχθη επίσης συμφωνία για την παράδοση των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους σε μια ομάδα Μαλαίσιων ειδικών ενώ οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στην Ολλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Νέα στοιχεία για την πτώση του Μπόινγκ από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Βοήθεια με όρους υπόσχεται η Ρωσία για την πτήση MH17