Περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες αναμένονται στη φετινή ΔΕΘ

Περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες αναμένονται στη φετινή ΔΕΘ

Με 1000 εκθέτες ανοίγει τις πύλες της η 79η Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες αναμένεται να περάσουν σε οκτώ ημέρες (6-14/9) τις πύλες της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία φέτος παρουσιάζει -σύμφωνα με τους διοργανωτές- δυναμική συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων. Στη φετινή ΔΕΘ παρουσιάζουν τα προϊόντα τους 1000 εκθέτες, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2012 και αυξημένος σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, το 35% αυτών συμμετέχουν για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση, γεγονός που αποδίδεται από τους διοργανωτές στον αυξανόμενο δυναμισμό της ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια, ο οποίος προσελκύει στην έκθεση -και συνεπώς στην πόλη- περισσότερες επιχειρήσεις ως εκθέτες.

Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία και εκτιμήσεις για έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Η αυξημένη αυτή προσέλευση έχει γεμίσει τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, ιδίως τις μεγάλες μονάδες, η πληρότητα των οποίων αγγίζει το 100% για τις ημέρες της ΔΕΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσο Τζήκα. Προϊδεάζει δε για την εισροή εσόδων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που επικαλέστηκε ο κ. Τζήκας, από μία και μόνο διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Agrotica είχαν διαχυθεί στην πόλη πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό δίνει και «γεύση» των εσόδων, που μπορεί ν’ απολαύσει η πόλη από μια ευρύτερη της Agrotica διοργάνωση, όπως η 79η ΔΕΘ.

Συμμετοχές εναρμονισμένες με τις προσδοκίες για το ΑΕΠ
«Ίσως είναι η πρώτη χρονιά εδώ και χρόνια που έχουμε τόσο μαζική συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ.Τζήκας, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της 79ης ΔΕΘ, ενώ ερωτηθείς πού αποδίδει αυτό το φαινόμενο, δήλωσε: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις και στοιχεία της παγκόσμιας Ένωσης Διεθνών Εκθέσεων (UFI), η εκθεσιακή αγορά είναι η πρώτη που ακολουθεί τις αυξομειώσεις του ΑΕΠ. Όταν το ΑΕΠ μειώνεται είναι η πρώτη που καταγράφει μείωση, όταν αυξάνεται, η πρώτη που σημειώνει άνοδο».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, σημείωσε ότι το σύνολο των χώρων της έκθεσης, υπαίθριων και στεγασμένων έχει καλυφθεί, ενώ η συμμετοχή δημόσιων οργανισμών είναι μικρότερη του 5% και αφορά συμμετοχές που σχετίζονται κυρίως με την τεχνολογία και με ευρωπαϊκά προγράμματα.

Εντυπωσιακή συμμετοχή της Κίνας
Οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές, πρόσθεσε, είναι 19. Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή της Κίνας, η οποία όχι απλά συμμετέχει με 18 εκθέτες, αλλά και «στέλνει» στη Θεσσαλονίκη 40μελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από στελέχη επιχειρήσεων, διπλωμάτες και πολιτικά στελέχη. Πρόκειται -σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη- για επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με ομοειδείς ελληνικές, αλλά και να κάνουν επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Βαλκάνιοι πάνω από τρεις στους δέκα επισκέπτες πέρυσι
Η 79η ΔΕΘ αναμένεται να προσελκύσει και πολλούς επισκέπτες από τα Βαλκάνια, καθώς η εκστρατεία προβολής που έγινε στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς, υπό τη μορφή ήδη προγραμματισμένων ομαδικών επισκέψεων (πέραν των μεμονωμένων). Στην περσινή διοργάνωση, περίπου το 25% των επισκεπτών προέρχονταν από περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης και εξ αυτών το 35% ήταν κάτοικοι βαλκανικών χωρών.

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Ορφανός, σημείωσε από την πλευρά του ότι η φετινή διοργάνωση διεξάγεται σε μια εποχή «που η χώρα μας πραγματοποιεί σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης», ενώ πρόσθεσε ότι τα στοιχεία για τη συμμετοχή στη ΔΕΘ, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα, όσο και από το εξωτερικό, δείχνουν ότι η διοργάνωση επανακτά τη δυναμική του παρελθόντος.

Ωράριο λειτουργίας και τιμές εισιτηρίων
Το ωράριο λειτουργίας της 79ης ΔΕΘ έχει ως εξής: Το πρώτο Σάββατο θα είναι ανοιχτή από τις 12:30 έως τις 22:00 και την Κυριακή μεταξύ 10:00 και 22:00. Τις καθημερινές θα λειτουργεί από τις 16:00 έως τις 22:00, ενώ το δεύτερο Σαββατοκύριακο (13 και 14 Σεπτεμβρίου) θα είναι ανοιχτή από τις 10:00 έως τις 22:00.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 3 ευρώ το Σάββατο των εγκαινίων (6/9) και τις καθημερινές (8-12 Σεπτεμβρίου), ενώ αυξάνεται σε 5 ευρώ την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου και το δεύτερο Σαββατοκύριακο (13-14 Σεπτεμβρίου).

Το οικογενειακό εισιτήριο είναι 10 ευρώ, ενώ οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) θα πληρώνουν 3 ευρώ σε όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ. Όλα τα περίπτερα της ΔΕΘ είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ. Μέγας Χορηγός της 79ης ΔΕΘ είναι ο ΟΠΑΠ και επίσημη τράπεζα τής διοργάνωσης η Εθνική.

Διαβάστε ακόμη:

Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στην 79η ΔΕΘ

Το «μυστικό εργαστήριο» της Google στην 79η ΔΕΘ