Πέθανε ο επιχειρηματίας Νίκος Ταβουλάρης

Πέθανε ο επιχειρηματίας Νίκος Ταβουλάρης
Το ναυπηγείο Νεώριο της Σύρου, Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/syrostoday.gr/Δέσποινα Συλιβάνη Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόκειται για μια προσωπικότητα που άφησε το στίγμα της στη σύγχρονη ιστορία των ελληνικών ναυπηγείων, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης.

Aπεβίωσε χθες σε ηλικία 93 χρονών ο πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Νεωρίου Νικόλαος Ταβουλάρης. Πρόκειται για μια προσωπικότητα που άφησε το στίγμα της στη σύγχρονη ιστορία των ελληνικών ναυπηγείων, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης.

Διετέλεσε αξιωματικός του Στρατού, όπου αποστρατεύθηκε το 1963 οικειοθελώς με τον βαθμό του ταγματάρχη για να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις σε διυλιστήρια και ναυπηγεία, δηλαδή στη βαριά βιομηχανία, όπου διέγραψε μια «δεύτερη καριέρα». Υπήρξε στενός συνεργάτης επί σειρά ετών του Έλληνα μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου, ενώ υπέκυψε για λίγο διάστημα και στη γοητεία της πολιτικής και συγκεκριμένα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν κοντά στον Ανδρέα Ανδριανόπουλο αρχικά και στον Αντώνη Σαμαρά στη συνέχεια.
Η πολιτική ενασχόληση ήταν βραχεία, καθώς απορροφήθηκε ξανά από τις επιχειρήσεις. Έτσι ως μπίζνεσμαν πλέον και όχι ως μάνατζερ προχώρησε στην απόκτηση των Ναυπηγείων του Νεωρίου Σύρου και της Ελευσίνας από κοινού με ομάδα συνεργατών. Ο όμιλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου ολοκλήρωσε πολλές παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Διαβλέποντας όμως ότι άλλες παραγγελίες από αυτό μάλλον δεν έχει, στράφηκε σε εμπορικές δουλειές. Ναυπήγησε δύο επιβατηγά του Αιγαίου («Νήσος Μύκονος», «Νήσος Χίος») και σκάφη ακτοπλοΐας για τις γραμμές της Βενεζουέλας: δύο οχηματαγωγά-επιβατικά πλοία ανοικτού τύπου τα οποία θα δρομολογηθούν στην ακτοπλοΐα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Πριν από λίγα χρόνια συναίνεσε στη μεταβίβαση των μετοχών που κατείχε στα Ναυπηγεία στην Onex Shipyards του Πάνου Ξενοκώστα, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας του ιστορικού ναυπηγείου. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Νικόλαου Ταβουλάρη, προσθέτοντας πως παρά τα πρόσφατα προβλήματα ο επιχειρηματίας πρόσφερε στην ελληνική οικονομία. «Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του και όχι πάντα υπό εύκολες συνθήκες, αλλά ήταν στη συμπεριφορά του κύριος» σημείωσε κλείνοντας.