Πέθανε ο Terry Jones των Monty Python

Πέθανε ο Terry Jones των Monty Python
epa00665538 British film director Terry Jones of Monty Python fame laughs during his press conference in Sofia, Bulgaria on Saturday 11 March 2006. Terry Jones is a vip guest of the 10th International Film Festival of Bulgaria. EPA/VASSIL DONEV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κωμικός Terry Jones των Monty Python πέθανε σε ηλικία 77 ετών.

Την είδηση του θανάτου του Terry Jones έκανε γνωστή ο την Τετάρτη ο ατζέντης του. Είχε διαγνωστεί με άνοια το 2015.  Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος, είχε σκηνοθετήσει και παίξει σε πολλές ταινίες των Monty Python ενώ υπήρξε και χαρισματικός δημιουργός τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ και παιδικών βιβλίων.

Το 2016, ο Jones και η οικογένειά του αποκάλυψαν ότι είχε διαγνωστεί με άνοια από το 2015 και ο ίδιος έγινε το δημόσιο πρόσωπο της ασθένειάς του. Το 2017 εμφανίστηκε σε τελετή απονομής βραβείων Bafta για μιλήσει για την ασθένεια του μαζί με τον επί χρόνια συνεργάτη και προσωπικό του φίλο Michael Palin.

Μετά τους θρυλικούς Python, ο Jones καταπιάστηκε με μία πληθώρα δημιουργικών έργων. Με τον Palin δημιούργησε την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Ripping Narns» και ακολουθώντας μία μετά-Python σκηνοθετική σταδιοδρομία σκηνοθέτησε ταινίες όπως το «Personal Services», το «Erik the Viking» και το «The Wind in the Willows». Δημιούργησε μία σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ με θέμα την μεσαιωνική ιστορία, έγραψε σχεδόν 20 παιδικά βιβλία και έγραψε σειρά άρθρων για τον Guardian και τον Observer, καταγγέλλοντας τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Γεννημένος στο Colwyn Bay της Ουαλίας, το 1942, ο Jones παιδί ακόμα, μετακόμισε στην Αγγλία και μεγάλωσε το Surrey. Στην Οξφόρδη όπου σπούδαζε αγγλική λογοτεχνία, γνωρίστηκε με τον συμφοιτητή του Palin, ενώ έπαιζε στην Oxford Revue. Μετά το πανεπιστήμιο και μαζί με τον Palin, ο Jones έγραψε και ερμήνευσε σε μία σειρά τηλεοπτικών εκπομπών μαζί με άλλα μελλοντικά αστέρια της βρετανικής κωμωδίας, όπως ο Graeme Garden, ο Bill Oddie, ο Eric Idle, ο John Cleese, ο Peter Cook και ο David Jason.

Το 1969, ο Palin και ο Jones συντάχθηκαν με τους αποφοίτους του Κέιμπριτζ, Cleese and Graham Chapman- μαζί με τον εμψυχωτή Terry Gilliam- σε μία κωμική σειρά του BBC, το «Monty Python’s Flying Circus» που ήταν στον «αέρα» μέχρι το 1974. Φαινομενικά χαοτικό, συχνά σουρεαλιστικό και τυπικά τολμηρό, το Flying Circus των Monty Python θα γίνει μια από τις εμβληματικότερες σειρές στην ιστορία του BBC αλλάζοντας την κωμωδία με τρόπο που θα επηρεάσει μία ολόκληρη γενιά κωμικών.