Πέθανε ο θρυλικός σαξοφωνίστας Μάνου Ντιμπάνγκο από κορωνοϊό

Πέθανε ο θρυλικός σαξοφωνίστας Μάνου Ντιμπάνγκο από κορωνοϊό
epa01797950 Cameroonian musican Manu Dibango performs during the second Pan-African Cultural Festival (PANAF) in Algiers, Algeria, late 17 July 2009. Algeria is hosting the second PANAF at the request of the African Union, 40 years after the north African country staged the first such event, when several nations were still struggling for independence. More than 8,000 artists and writers from all over Africa, as well as Brazil and the United States, are descending on Algeria for a huge cultural festival to take part in the event until 20 July. EPA/MOHAMED MESSARA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια.

Ο Μάνου Ντιμπάνγκο, ο θρυλικός σαξοφωνίστας της afro-jazz πέθανε στην Γαλλία στα 86 του χρόνια προσβεβλημένος από τον κορωνοϊό.

Όπως ανακοίνωσε ο Τιερί Ντουρεπέρ, διαχειριστής του έργου του καλλιτέχνη, o Μάνου Ντιμπάνγκο είναι το πρώτο διάσημο πρόσωπο που υποκύπτει στην covid-19. «Με λύπη σας ενημερώνω ότι ο Μάνου Ντιμπάνγκο πέθανε τα ξημερώματα σε ξενοδοχείο της περιοχής του Παρισιού», αναφέρεται στην σχετική ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook.

Ο θρυλικός σαξοφωνίστας της αφρο-τζαζ ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα για την κατάσταση της υγείας του μέσα από τα social media.

Ο Μάνου Ντιμπάνγκο με μια ματιά

Ο Μάνου Ντιμπανγκό είναι ο συνθέτης μιας από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες μουσικές επιτυχίες, το «Soul Makossa» (1972). Η επιτυχία του ήταν αναπάντεχη, καθώς το κομμάτι αυτό ήταν στην β’ πλευρά του δίσκου 45 στροφών με κύριο κομμάτι τον ύμνο της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας του Καμερούν για το Κόπα Άφρικα.

Ανακάλυψη των dj της Νέας Υόρκης, το κομμάτι αυτό ταξίδεψε παντού και είχε πολλές εκτελέσεις. Ο Ντιμπανγκό μάλιστα είχε μηνύσει για λογοκλοπή τον Μάικλ Τζάκσον για ένα κομμάτι του στο άλμπουμ Thriller, όμως η υπόθεση έκλεισε με οικονομικό συμβιβασμό. Ο Μανού Ντιμπανγκό έχει ερμηνεύσει τις επιτυχίες του αρκετές φορές σε συναυλίες και στην Ελλάδα, με την πιο πρόσφατη το 2017 στην Αθήνα.