PGIM: Η μείωση των επιτοκίων φέρνει «πλημμύρα» κεφαλαίων στην αγορά ομολόγων

PGIM: Η μείωση των επιτοκίων φέρνει «πλημμύρα» κεφαλαίων στην αγορά ομολόγων
Photo: pixabay.com
Παρόλο που η προοπτική μείωσης των επιτοκίων είναι ελκυστική για κάποιους επενδυτές, πολλοί περιμένουν να δουν την υλοποίηση της νομισματικής χαλάρωσης.

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αναμένεται να ενθαρρύνει τους επενδυτές, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί για την επιστροφή τους στην αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με την PGIM, το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον θα μπορούσε να προκαλέσει μια «πλημμύρα» εισροών κεφαλαίων.

Ο Ταϊμούρ Χάιατ, Chief Operating Officer (COO) της PGIM, δήλωσε ότι οι πελάτες είναι έτοιμοι να επενδύσουν, έχοντας κρατήσει τα χρήματά τους σε μετρητά και επενδύσεις μικρής διάρκειας κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν δεκαετίας μηδενικών αποδόσεων στην αγορά ομολόγων.

Παρόλο που η προοπτική μείωσης των επιτοκίων είναι ελκυστική για κάποιους επενδυτές, πολλοί περιμένουν να δουν την υλοποίηση της νομισματικής χαλάρωσης. Ο Χάιατ ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg: «Θέλουν να δουν πραγματικές και συγκεκριμένες αποδείξεις μείωσης των επιτοκίων».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι εισροές στα ομόλογα θα «μετατραπούν σε πλημμύρα» όταν όλες οι κεντρικές τράπεζες κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για να επενδύσουν τα πάντα στα ομόλογα, μετά την αναπροσαρμογή των στοιχημάτων για μείωση των επιτοκίων στις αρχές του έτους, κάτι που αιφνιδίασε πολλούς και οδήγησε την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου κοντά στο υψηλό δύο δεκαετιών του 5%.

Η τρέχουσα προσδοκία της αγοράς είναι ότι η Fed θα πραγματοποιήσει μία ή δύο μειώσεις επιτοκίων κατά ένα ή δύο τέταρτα της μονάδας φέτος, πιθανότατα ξεκινώντας από τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και μία ή δύο φορές ακόμη μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών. Όσον αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας, οι προβλέψεις δείχνουν την πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο, με πιθανότητα δεύτερης μείωσης μέχρι το τέλος του έτους.

Οι προσδοκίες για πιο αργές και μικρότερες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed σημαίνουν ότι το βραχυπρόθεσμο χρέος επενδυτικής βαθμίδας προσφέρει μια καλή ευκαιρία, δήλωσε ο COO της PGIM, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι απόψεις του Χάιατ συμφωνούν με την εκτίμηση της Pacific Investment Management Co, η οποία προετοιμάζεται για τις κινήσεις της Fed, προβλέποντας ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια λιγότερο από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: