Phee: Εκεί όπου η καινοτομία συναντά τη βιωσιμότητα

Phee: Εκεί όπου η καινοτομία συναντά τη βιωσιμότητα
Φιλική προς το περιβάλλον και διεθνώς διακεκριμένη, η εταιρεία με έδρα Πάτρα, δείχνει το δρόμο στην αισιοδοξία και στην καινοτόμα ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Η θαλάσσια ρύπανση είναι μια από τις βασικότερες απειλές για τον πλανήτη. Ιδιαίτερα η περιοχή της Μεσογείου κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια «θάλασσα σκουπιδιών», καθώς είναι μια από τις πιο ρυπασμένες θάλασσες στην Ευρώπη. Χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα της Μεσογείου, τραυματίζοντας ή ακόμα και θανατώνοντας εμβληματικά θαλάσσια είδη, κάποια εκ των οποίων είναι προστατευόμενα και απειλούμενα, όπως θαλάσσιες χελώνες, κητώδη κ.ά., ενώ παράλληλα υποβαθμίζουν σημαντικά τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα.

Η εταιρεία PHEE προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να δώσει μια λύση στον συνεχώς αυξανόμενο όγκο ρύπων της Μεσογείου, κάνοντας κάτι πραγματικά πρωτοποριακό για τα ελληνικά αλλά και παγκόσμια δεδομένα. Χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα νεκρά φύλλα του φυκιού με την ονομασία Posidonia Oceanica, που εκβράζεται στις ακτές της Μεσογείου σε μεγάλες ποσότητες ετησίως, και απορρίπτεται ως απόβλητο.

Όμως εκεί που οι άλλοι έβλεπαν ένα «απόβλητο» η PHEE είδε μια ευκαιρία.

Η ομάδα της PHEE, ξεκίνησε το 2018 και μετά από 2,5 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης έφερε πίσω στη ζωή τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας, και κατάφερε να γίνει η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που τα χρησιμοποίησε πλήρως ως πρώτη ύλη. Πρόκειται για μία καινοτόμο, φυσική πρώτη ύλη, η οποία αναπτύχθηκε και τυποποιήθηκε για να λάβει τη μορφή ενός καινοτόμου υλικού, του λεγόμενου «PHEE-board».

Το «PHEE-board» είναι ένα επίπεδο πάνελ, κατασκευασμένο από τα απορριπτόμενα φύλλα της Ποσειδωνίας και από βιολογικές ρητίνες και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα αντικειμένων καθημερινής χρήσης, από θήκες για smartphones μέχρι γυαλιά ηλίου και ρακέτες! Στόχος της εταιρείας είναι να βάλει ένα κομμάτι της θάλασσας στην καθημερινότητά μας, προτείνοντας μια στροφή σε φυσικά υλικά, τα οποία έρχονται να υποκαταστήσουν σημαντικές πρώτες ύλες, όπως το πετρέλαιο, με τα αντίστοιχα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συνιδρυτής της εταιρείας, Σταύρος Τσομπανίδης, στο Fortune Greece, «σαν εταιρεία θέλαμε να προτείνουμε μια λύση για την επαναχρησιμοποίηση της νεκρής βιομάζας, που ξεβράζεται σε τεράστιες ποσότητες, στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου. Είναι μια πρώτη ύλη που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Η εταιρεία μας ανέπτυξε μια τεχνολογία και πατένταρε μια διαδικασία παραγωγής, όπου αυτή η βιομάζα επαναχρησιμοποιείται με σκοπό την παραγωγή ενός νέου υλικού, μιας νέας πρώτης ύλης, ενός bio based, σύνθετου υλικού, που είναι το PHEE-board».

Η διαδικασία παραγωγής

Η τεχνολογία πάνω στην οποία «χτίστηκε» η παραγωγή έχει βασιστεί στην έννοια της βιωσιμότητας. «Η φιλοσοφία ξεκινώντας τη PHEE, του συνεφευρέτη μου, κ. Αθανασόπουλου, ήταν ότι δεν μπορούμε να προσφέρουμε μόνο ένα νέο υλικό το οποίο προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη φύση, αλλά και να το παράξουμε με έναν τρόπο που να σέβεται το οικοσύστημα και να μην επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον. Εκεί βρίσκεται κιόλας η επιπρόσθετη αξία του προϊόντος», αναφέρει ο κ. Τσομπανίδης.

Η διαδικασία της παραγωγής ξεκινά από τη συλλογή των φυκιών, για την οποία η PHEE συνεργάζεται με δήμους της περιοχής της Αχαΐας, που συλλέγουν από το παράκτιο μέτωπο την Ποσειδωνία και άλλα απόβλητα. Ενδεικτικά σημειώνεται πως ο κάθε παράκτιος Δήμος έχει 250-300 τόνους φυκιών ετησίως, και η εταιρεία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ανακυκλώνει περίπου 200 τόνους συνολικά.

Στη συνέχεια η PHEE ξεκινά την επεξεργασία της πρώτης ύλης σε μια κλειστή γραμμή παραγωγής, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχει zero emissions, δηλαδή δεν υπάρχει κανενός είδους εκπομπή αερίου ή καπνού. Επιπλέον, η κατανάλωση ενέργειας των μηχανημάτων έχει μια εξοικονόμηση πάνω από το 50%, με τη χρήση πάνελ. Τέλος, καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής, τα απόβλητα που παράγονται ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται μέσα από διαφορετικές γραμμές παραγωγής.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, όταν μιλάμε για φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, δεν θα πρέπει να περιοριζόμαστε στη χρήση bio based υλικών, τα οποία μπορούν για παράδειγμα να είναι κομποστοποιήσιμα ή να ανακυκλώνονται, αλλά και σε μια παραγωγική αλυσίδα που να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. «Αυτή είναι και η σημαντικότερη δουλειά που προσπαθεί να κάνει η PHEE αυτή τη στιγμή. Να καταγράψει με μεγάλη λεπτομέρεια τον κύκλο ζωής της παραγωγικής διαδικασίας, για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική. Μόνο έτσι μπορείς να πιστοποιήσεις ότι πραγματικά προσφέρεις μια βιώσιμη εναλλακτική πρώτη ύλη», τονίζει ο κ. Τσομπανίδης.

Το τελικό προϊόν

Οι προσπάθειες και οι πόροι της εταιρείας έχουν επικεντρωθεί στο να βελτιστοποιηθεί το PHEE-board, με σκοπό να αναπτυχθούν και νέες εμπορικές εφαρμογές, καθώς η εταιρεία αποτελεί ουσιαστικά μια πλατφόρμα προώθησης και προβολής των εφαρμογών του υλικού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η PHEE προμηθεύει την πρώτη ύλη και η εκάστοτε εταιρεία συμβάλει με το expertise της για τον σχεδιασμό του τελικού προϊόντος.

Τα προϊόντα της εταιρείας έχουν τρεις αποστολές, σύμφωνα με τον κ. Τσομπανίδη, «το να γνωρίσει το κοινό τη σημασία της πρώτης ύλης, της Ποσειδωνίας, στην οποία δίνουμε μια δεύτερη ζωή. Δεύτερον, να δώσει η τεχνολογία της εταιρείας μια νέα λύση στην ανάπτυξη και εμπορική χρήση νέων πρώτων υλών που θα υποκαταστήσουν άλλες, συμβατικές, που προέρχονται κυρίως από το πετρέλαιο. Τρίτον, να αποτελέσει τμήμα μιας νέας κυκλικής αλυσίδας αξίας, που ξεκινά από την συλλογή της Ποσειδωνίας και ολοκληρώνεται με την ανακύκλωση των προϊόντων από τους χρήστες».

Οι στόχοι για το μέλλον

Η PHEE με την διαδικασία παραγωγής που έχει δημιουργήσει, προσπαθεί να αξιοποιήσει και άλλα φυτικά απόβλητα που βρίσκονται σε αφθονία γύρω μας. Η στόχευσή της είναι η ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορική διάθεση νέων bio based σύνθετων υλικών, το οποίο με τη σειρά του, θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να προωθήσει τα υλικά της και σε άλλες εφαρμογές.

Τα προϊόντα της PHEE μπορείτε να τα βρείτε σε πάνω από 30 καταστήματα, αλλά και στο eshop της εταιρείας. Υπάρχει μάλιστα δυνατότητα παραγγελίας και απ’ το εξωτερικό.