Ποια χώρα «σέρνει» τη Goldman Sachs στα δικαστήρια

Ποια χώρα «σέρνει» τη Goldman Sachs στα δικαστήρια

Η Λιβύη διεκδικεί από την αμερικανική τράπεζα το ποσό του 1,2 δισ. δολαρίων.

Σε μια δίκη που αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες η Λιβύη θα αναμετρηθεί με τη Goldman Sachs. Ο λόγος είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Λιβύης, η Libyan Investment Authority (LIA) με υπό διαχείριση 67 δισ. δολάρια υποστηρίζει ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκμεταλλεύτηκε το ταμείο κάνοντας επενδύσεις υψηλού κινδύνου οι οποίες απεδείχθησαν άχρηστες.

Με αυτόν τον τρόπο η Libyan Investment Authority (LIA) προσπαθεί να ανακτήσει 1,2 δισ. δολάρια από εννέα συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2008.

Ο ισχυρισμός της LIA είναι ότι οι συναλλαγές είχαν «αδικαιολόγητη επιρροή». Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι η Goldman Sachs σχετίζεται με τον Haitem Zarti, ο οποίος είναι αδελφός του Moustafa Zarti, πρώην αναπληρωτή διευθυντή του επενδυτικού ταμείου της Λιβύης.

Η Goldman Sachs, αρνείται όλες τις κατηγορίες και σε απάντηση στο Reuters δήλωσε ότι οι αξιώσεις δεν έχουν καμία αξία και θα υπερασπιστούμε εναντίον τους.

Σε μία εσωτερική τριμηνιαία έκθεση διαχείρισης της ταμείου, που έλαβε η ομάδα εκστρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Global Witness το 2011, φαίνεται ότι το ταμείο είχε υποστεί βαριές απώλειες. Σε τμήμα του χαρτοφυλακίου με μετοχές και παράγωγα σε νομίσματα υπέστη ζημιά 98,5%